Teraz jest wtorek, 22 maja 2012, 04:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Autoklaw/sterylizator jako kocioł do aparatu destylacyjnego
PostPostNapisane: wtorek, 26 sty 2010, 23:34 
Tematy: 11
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Przewertowałem już sporo wątków o tematyce kociołkowej, jednak z pomysłem zastosowania autoklawu, jako zbiornika aparatu destylacyjnego, się nie spotkałem. Pewnie jest to spowodowane małą dostępnością i wysokimi kosztami zakupu tego typu sprzętu.

W każdym razie chyba wszyscy zgodzimy się, że jest to urządzenie spełniającą przynajmniej większość naszych psotnych wymogów. Nierdzewność, pojemność pow. 10 litrów, szczelność, przystosowanie do pracy w podwyższonym ciśnieniu (w przypadku sterylizatorów parowych) itp. itd.

Szczęśliwym zbiegiem okoliczności zaoferowano mi przekazanie niniejszego urządzenia akonto 1 litra przedestylowanej w przyszłości wódki i +/- 100 zł. Jestem pewien, że będzie to model podstarzałego sterylizatora szpitalnego, jednak nie jestem pewien czego tak do końca mam się spodziewać. Z tą też moje pytanie.

Czy ktoś z was miał do czynienia z tego typu sprzętem (starym szpitalnym sterylizatorem parowym) i co najważniejsze jak taki sterylizator wysterylizować domowymi sposobami.

Tytuł: Re: Autoklaw/sterylizator jako kocioł do aparatu destylacyjnego
PostPostNapisane: czwartek, 18 lis 2010, 12:26 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Autoklawy parowe to w zasadzie to samo co szybkowary, tylko wylot par jest zamykany trochę innym zaworem ciśnieniowym. Niestety, wiele z tych sprzętów jest z aluminium.
Sposób postępowania z takim garem jest identyczny jak w przypadku szybkowaru- w wylot wężk i do chłodnicy, manometr albo zostawić, albo wyjąć i dziurę zakleić.
Ja odpadów pomedycznych bym w naszym hobby nie stosował. Nie wiadomo, co tam przez szereg lat się mogło zgromadzić..
Temat zamykam, jeżeli ktoś będzie coś chciał dopisać- proszę o PW.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1