Aquavit

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: bogdan »

Dzisiaj oglądałem w programie TRAVEL filmik o Szwecji. Dowiedzałem się, że Szwedzi masowo psocą i najczęściej produkują tradycyjny trunek o nazwie "AQUAVIT".
Znalazłem w necie kilka informacji o składnikach, jedak żadnego konkretnego przepisu.
Może ktoś z Was zna taki przepis?

pozdrawiam Bogdan
promocja
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Aquavit

Post autor: kwachu »

Witam.
Przedstawiam Kolegom coś co znalazłem.Ta wódka to AKVAVIT.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
POZDRAWIAM kwachu !

Autor tematu
bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Aquavit

Post autor: bogdan »

To już coś, szkoda tylko że proporcji brak, o kminku wiedziałem przedtem, jeśli tak to trzeba będzie eksperymentować po fermentowaniu i przedestylowaniu, pomacerować i znowu przedestylować. :D :D

pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika

Rosiak
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 18 lip 2009, 19:51
Ulubiony Alkohol: piwo, bimberek
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 1 raz
Re: Aquavit

Post autor: Rosiak »

Ja znalazłem taki przepis:

Kminkówka (typu Aquavit 40 ° 1,8 l)
- 100 g kminku
- 20 g kolendry
- 20 g kardamonu
- 10 g anyżu
- 1,6 l wody
- 0,8 l spirytusu 96% (najlepiej z żyta)
- 100 ml syropu cukrowego

Zrobić napar ze zmielonych nasion i 1L gorącej wody, odstawić naczynie na 24 godz. Po tym czasie napar przecedzić i przedestylować do ilości 0,5L (?), zmieszać ze spirytusem, resztą wody i syropem cukrowym. Przecedzić przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek
Aquavit jest bezbarwny, ma przyjemny aromat i smak kminkowy. Zawartość cukru ok. 5%.Pije się go o temp. 0°C.
Uwaga!: kminkówkę tę można otrzymać bez procesu destylacji, sporządzając nalew na wymienione nasiona spirytusem rozcieńczonym 1,1 1 wody; barwa jej będzie wówczas brunatna.

Nie rozumiem tylko fragmentu o destylowaniu do ilości 0,5....
Dajcie mi kobietę, która szczerze kocha piwo, a podbiję cały świat!
Wilhelm II
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Aquavit

Post autor: Lothar von Luene »

Uwaga!: kminek dziala gazopednie!!
:mrgreen:
Wodka z krzyzem maltanskim na naklejce smakuje przednio, ale trunki o nazwie Aquavita to czesto ostatni pogon.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 15:19
Re: Aquavit

Post autor: Ramzes22 »

"Aqavit" - woda zycia.
Najbardziej ekskluzywne kminkówki (aquavit) podobno rozlewa się do beczek dębowych, które następnie opływają dookoła kulę ziemską (na dnie statku). Piłem takie coś w Norwegii, kolorek lekko koniakowy - smak wyborny.

pozdrówka - Ramzes22
Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Aquavit

Post autor: jouu »

Francuzi tez maja swoja 'eau-de-vie' wodę życia i nazywają nią zwykła wódkę ;p
Dobry bimber nie jest zły ;]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”