Antypiana - jak uzywac
-
Autor tematu - Posty: 52
- Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Koledzy, podpowiecie jak stosowac antypiane? Kupilem w sklepie browarniczym w UK a jedyne co napisane to zeby rozpylac na wierzch gotowanego zacieru. Ja potrzebuje to do przegonienia zacieru w alembiku i nie mam jak rozpylac tego po wierzchu. Czy jak doleje tego po prostu do calosci to spelni swoja funkcje?
Pierwszy zacier ktory gonilem spienil sie strasznie mimo odgazowania i wykipial wiec chcialbym uniknac tego tym razem.
Pozdro,
Jakub
Pierwszy zacier ktory gonilem spienil sie strasznie mimo odgazowania i wykipial wiec chcialbym uniknac tego tym razem.
Pozdro,
Jakub
-
- Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Antypiana - jak uzywac
Antypiana to zwykły środek powierzchniowo czynny - zmniejsza napięcie powierzchniowe zacieru/nastawu ułatwiając pękanie pęcherzyków piany. Z własnego doświadczenia wiem że wystarczy dodać raz - przy robieniu nastawu i antypiana zrobi swoje również przy późniejszym gotowaniu. Antypiany stosuję około 1ml na każdy fermentator 25L.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy