Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Alternatywne naczynia do przechowywania wina
Napisane: czwartek, 14 sty 2010, 20:52
Witam!
Poruszyła mnie ostatnia seria pytań odnośnie przechowywania i zamykania wina.
Jak wiadomo, wino najlepiej przechowywać w chłodnej piwnicy... której specyfiki opisywał nie będę, zostało to już zrobione setki razy. Optymalne naczynie? Najwygodniej wina nie ruszać z balonu szczelnie zakrytego, z rurką fermentacyjną. Polecane dla bardziej zaawansowanych są dębowe beczki, gdzie wino swobodnie, dość szybko dojrzewa jako że drewno oddycha. Opcjonalnie, jeśli ma się ochotę od razu dzielić na małe ilości - butelkujemy, korkujemy (kwestia jakim korkiem i w jaką butelkę też już opisywana była) zakładamy kapturki termokurczliwe, aby ograniczyć dostęp powietrza ale nie całkowicie - wino ma przecież stopniowo dojrzewać i nabierać właściwego sobie smaku.
Jeśli jednak chcę użyć balon ponownie do kolejnego nastawu, butelkować nie zamierzam (jeszcze, przynajmniej dopóki jestem bardzo początkującym, czy też nie mam zbytnich funduszy na materiały - tak, wiem, że to prawie groszowe wydatki, ale jestem studentem... i myślę, że to trochę tłumaczy ) co wtedy? Dysponuję mnóstwem butelek gwintowanych z metalową nakrętką (zwykłe po wódce). Mógłbym do nich zlać wino, ale... - i tu pytania do bardziej doświadczonych kolegów:
Jak taki typ zamknięcia butelki ma się do trwałości mojego produktu? Czy dostęp tlenu nie będzie zbyt duży? Jeśli tak, czy siarkowanie wina lub alkoholizowanie go spirytusem do ~16-18% będzie odpowiednim zabezpieczeniem? Ile wino może przetrwać w takim zamknięciu? No i czy wino w takich butelkach przechowywać również na leżąco (choć nie widzę, żeby miało to jakiś wpływ - w końcu nie nawilżamy korka) ?
Co natomiast z butlą zwaną potocznie damą. Jak czytałem - dużo wina w jednym naczyniu dojrzewa i starzeje się wolniej! Najlepiej użyć więc 5 litrowej jak śmiem sądzić. Co jednak z typem zakrycia. Możliwa jest metalowa zakrętka lub też to o co chciałbym spytać - hermetyczna zapinka. Zakładam, że taka zapinka wpuszcza do butelki powietrze w minimalnych ilościach - lub też (prawie) wcale. Czy jest to więc dobry sposób na przechowywanie swojego przetworu?
Tytuł: Re: Alternatywne naczynia do przechowywania wina
Napisane: piątek, 15 sty 2010, 04:34
Cytuj:
Dysponuję mnóstwem butelek gwintowanych z metalową nakrętką (zwykłe po wódce). Mógłbym do nich zlać wino, ale... - i tu pytania do bardziej doświadczonych kolegów:
Jak taki typ zamknięcia butelki ma się do trwałości mojego produktu? Czy dostęp tlenu nie będzie zbyt duży? Jeśli tak, czy siarkowanie wina lub alkoholizowanie go spirytusem do ~16-18% będzie odpowiednim zabezpieczeniem? Ile wino może przetrwać w takim zamknięciu? No i czy wino w takich butelkach przechowywać również na leżąco (choć nie widzę, żeby miało to jakiś wpływ - w końcu nie nawilżamy korka) ?
Przechowywanie gotowego wina to cała nauka i z pewnością pojawi się tu wiele postów od bardziej 'winnie' zaawansowanych kolegów.
Dziś coraz bardziej odchodzi się od korkowania butelek korkiem z kory - stosuje się metalowe nakrętki z uszczelką. Powodem jest właśnie przedostawanie się tlenu, parowanie, oddychanie. Znane jest zjawisko 'skorkowanego wina' - po otwarciu wino jest zepsute i ma zapach podgniłego korka. Powodowane jest to brakiem czystości biologicznej korka lub niską jakością materiału.
Butelki po wódce z metalową nakrętką będą doskonale ale jest problem: nakrętki robione są czasem z bardzo cienkiej blachy i po kilku zakręcaniach gwint się niszczy -> brak szczelności.
Poprawnie 'zakończone' wino nie powinno mieć dostępu do powietrza (tlenu); szczególnie wina słodkie, słabsze, nie zabezpieczane siarkowaniem mogą przefermentować w ocet.
Dodatkowo jeśli w czasie kilkukrotnego lewarowania wina następowało napowietrzanie (wino spadało do nowego naczynia i pieniło się) możliwość zaoctowania jest większa.
Szczelnych butelek z winem nie trzeba kłaść, nawet lepiej jak stoją bo błędy klarowania (jakieś drobinki) opadną na dno i można takie wino zlać z osadu.
Juliusz
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Napisane: niedziela, 17 sty 2010, 16:27
Jeśli chcesz tymczasowo przechować trunek, to najtańszym sposobem przy wykorzystaniu butelek po wódce, jest wyparzenie ich (moťna zdezynfekować teť chemicznie), a następnie zakupić korkownice ręczną (koszt 20-30zl, np z allegro) i parę korków (lepszych lub gorszych, w zaleťności od czasu przechowywania trunku).\nWiększość butelek po wódce ma wewnętrzna średnicę szyjki zbliťoną do 18mm, przez co moťna je zakorkować standardowym korkiem. Jedyny problem moťe być z kolorem butelki, bo te po wódeczce są białe przewaťnie (chyba ze pijesz Ballantines ). Ale z tym problemem łatwo sobie poradzić przykrywając butelki ciemnym płótnem lub układając w kartonie.\nButelki proponuje przechowywać w pozycji lezącej, poniewať korek zamoczony w winie jest gwarantem szczelności butelki.\nWinko do spoťycia moťesz przecieť przelać do nienagannie wyglądającej karafki, a butelkę wykorzystać ponownie.
Ostatnio edytowano sobota, 30 sty 2010, 20:51 przez karo82k, łącznie edytowano 2 razy
Napisane: wtorek, 19 sty 2010, 10:34
Jeśli chcesz mieć szczelną butelke po wódce to zakrętke można zamoczyć w rozgrzanym wosku lub po prostu nakapać ze świeczki. Można też zastosować lak.
______________________________________________________________________ By zachować trzeźwość, nienormalne musisz uznać za normalne, a normalne-za nienormalne. Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość. Wszyscy alkoholicy piją z tego samego powodu: z byle powodu.
Napisane: czwartek, 28 sty 2010, 22:06
Witam
Koledzy jak macie butle z winem w pokoju to czy okrywacie je jakimś płótnem, tak żeby światło nie padało na wino? Czy może się coś stać z winem gdy nie będzie zabezpieczone przed światłem???
Pozdrawiam Maro
Ostatnio edytowano piątek, 29 sty 2010, 09:33 przez Juliusz, łącznie edytowano 2 razy
Napisane: sobota, 13 lut 2010, 09:48
Maro:
Cytuj:
Koledzy jak macie butle z winem w pokoju to czy okrywacie je jakimś płótnem, tak żeby światło nie padało na wino? Czy może się coś stać z winem gdy nie będzie zabezpieczone przed światłem???
A owszem, może się stać. Wino może ulec pogorszeniu na skutek zmian substancji chemicznych pod wpływem promieniowania świetlnego (mam na myśli głównie UV). Zachodzą więc zmiany barwy, wypłowienie bukietu oraz w ekstremalnych przypadkach rozwinąć się mogą światłolubne bakterie zanieczyszczające nasz produkt produktami przemiany materii. Czy okrywam czymś swoje butle? A owszem, zakładam na nie szczelnie swoje czarne zniszczone podkoszulki, zamiast wziąć je na szmatki, mają szlachetniejsze zastosowanie
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości