Witam
Jakiś czas temu miałem okazję spróbować wspaniałego alkoholu, jedyne co wiem to to że był domowej roboty. Obstawiam że miał 50-60 procent, i były w nim delikatnie wyczuwalne jabłka/gruszki. Niestety ale "kontakt" się urwał, a chęć na podobne trunki została.
Dlatego pomyślałem o wytworzeniu czegoś takiego samemu. Problem jest taki że zakup profesjonalnej aparatury odpada ze względu na cene, ale też fakt że ja alkoholu raczej nie pijam, więc nie ma sensu w moim wypadku zakup drogiego sprzętu.
Dlatego chciałem zapytać starszych i mądrzejszych czy jest jakieś tanie i sensowne rozwiązanie które pozwoliłoby mi wyprodukować niewielką ilość np 2-3l takiego trunku? Nie zależy mi na bimbrze o 90%+ zawartości alkoholu - a tylko 50-60% zawartości alkoholu, z posmakiem owoców, bez wyczuwalnych "złych" smaków typowych przy np wódkach z najniższej półki.
Przepraszam za tak podstawowe pytanie, jednakże nie mogłem znaleźć nigdzie odpowiedzi na nie.
Alkohol owocowy 50-60% - pytanie
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Alkohol owocowy 50-60% - pytanie
Dla Twoich potrzeb wystarczy klasyczny niewielki PS czytaj pot still
Masz tu linka :
http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... till-.html
Masz tu linka :
http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... till-.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: Alkohol owocowy 50-60% - pytanie
Prawda jest taka, że niektórzy robią to dla kasy, a inni dla hobby (czyli dla siebie, rodziny, najbliższych znajomych). Drugą prawdą (moim zdaniem) jest też to, że jeżeli ktoś to robi dla korzyści majątkowych czyli dla kasy to na 100% nie jest to z owoców; byłoby to po prostu nieopłacalne. Czyli moim zdaniem PS nic tu nie pomoże.
Re: Alkohol owocowy 50-60% - pytanie
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Wiem, że trunek który opisałem był robiony właśnie przez hobbystę dla rodziny, najłatwiej byłoby spytać u źródła ale tak jak pisałem nie ma już takiej możliwości. Urzekł mnie tym, że był wyraźnie mocniejszy od wódki a zarazem bardzo delikatnie czuć było owoce (jakby jabłka/gruszki), i niestety ale żaden sklepowy alkohol który piłem tak nie smakuje.
Wiem, że trunek który opisałem był robiony właśnie przez hobbystę dla rodziny, najłatwiej byłoby spytać u źródła ale tak jak pisałem nie ma już takiej możliwości. Urzekł mnie tym, że był wyraźnie mocniejszy od wódki a zarazem bardzo delikatnie czuć było owoce (jakby jabłka/gruszki), i niestety ale żaden sklepowy alkohol który piłem tak nie smakuje.
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Alkohol owocowy 50-60% - pytanie
Eeeech tam, zaopatrz się w standardowego aabratka i będziesz miał "prawie" wszystko w jednym. I bedziesz miał prostego pot stilla, i kolumnę rektyfikacyjną, i możliwość rozbudowy
Poczytaj co z czym się je i sam dojdziesz do wniosku że aabratek to podstawa dla początkujących Chociaż początek zaczyna się od garnka, miski i pokrywki
Poczytaj co z czym się je i sam dojdziesz do wniosku że aabratek to podstawa dla początkujących Chociaż początek zaczyna się od garnka, miski i pokrywki