Alkohol bez glutenu i drożdży?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

Nie. Pp prostu jest moda na żywność bezglutenową i tyle. Jakoś nie słychać o setkach przypadków śmierci przez chleb, a mówi się o tysiącach chorych na nowotwory. Nie popadajmy w skrajność. Jeszcze raz; miałem testy na uczulenie i niby jestem uchulony na kartofle a jem od malenkosi i żyje. Bóle brzucha i wzdęcia np po zjedzeniu chleba, jak ktoś zje 7 kromek chleba wypije szklankę mleka to zawsze bedzie mial wzdecie, nie mówiąc o pizzy. Ceriaki jest na prawdę rzadką chorobą i nie popadajmy w obłęd!
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
promocja
Awatar użytkownika

Pułkownik Dowgird
50
Posty: 60
Rejestracja: niedziela, 21 wrz 2014, 12:06
Lokalizacja: San Escobar
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Alkohol bez glutenu i drożdży?

Post autor: Pułkownik Dowgird »

Koledzy Szanowni, żebyśmy się dobrze zrozumieli - miałem na myśli wyłącznie celiakie, bo akurat dość dużo o tym wiem. A przy uczuleniu na gluten, to się z Wami zgodzę. Przynajmniej częściowo, bo ignorowanie uczuleń też ma swoje konsekwencje - z formy lekkiej może przejść w ciężką, np. uczulenie na pyłki, roztocza, sierść, zignorowane może przejść w astmę. "Jesteś tym, co jesz". Spożywając alergeny, oprócz wspomnianych przez Was objawów, można mieć np. biegunki, złe samopoczucie, albo nie mieć wcale siły na nic, bo organizm wszystkie siły poświęca na zwalczenie wroga, za jakiego uznaje spożyty z posiłkiem alergen. Sam jestem uczulony na sierść, a mam kilka futrzaków, chociaż zalecano się ich pozbyć. Taka ludzka natura ;) ... Pozdrawiam.
Szanuj lasy! I Ty kiedyś możesz zostać partyzantem...

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Alkohol bez glutenu i drożdży?

Post autor: michal278 »

Bo Pułkowniku dobrze robisz. Alergeny w małych dawkach odczulają. Taka sosna potrafi odczulać na kilkanaście alergenów. Były o tym prace naukowe w okresie miedzywojennym. Mia nawet powstać ośrodek w Puszczy Augustowskiej gdzie kuracjusze mieli chodzić na kładkach zawieszonymi między drzewami i wdychać pyłki sosny. To tak na marginesie.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”