Alembik Miedziany Alquitarra a rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Autor tematu
Tomior
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 11 lut 2014, 07:16
Podziękował: 1 raz

Post autor: Tomior »

Dzień dobry,

Chciałbym zapytać kolegów rumiarzy czy toto w temacie się nadaje do produkcji. Oglądałem program W. Cejrowskiego z Dominikany, gdzie produkowali rum (moim zdaniem coś rumopodobnego) dokładnie na tej zasadzie, na której działa Alquitarra.

p'
TS
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Alembik Miedziany Alquitarra a rum

Post autor: JanOkowita »

Ten alembik nadaję się jak najbardziej. W modelu Alquitarra proces destylacji trwa co prawda dłużej, ale za to z korzyścią dla finalnego produktu. Ten alembik jest również stosowany przy wytwarzaniu olejków eterycznych.

Informacja zaczerpnięta wprost od naszego dostawcy z Portugalii.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alembik Miedziany Alquitarra a rum

Post autor: Kamal »

To coś "rumopododobne" to nazywa się cachąca. Czyli rum z soku trzcinowego, rzadziej zwany rumem naturalnym. ;-)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”