Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy

Post autor: ramzol »

A mi to bulgotanie pomaga się zrelaksować szczególnie jak jest kilka rurek i każdy nastaw robi w innym tempie. Taka Prawdziwa muzyka dla ucha bimbrownika :mrgreen: . Tylko serii przez pierwsze 3 dni nie lubię. Jeżeli nastaw mam w 30l wiadrze to też tylko luźno rzucona pokrywka/przykrywka :roll: A Nastawy zimą (0-6'C garaż) wspomagam grzałką i owijam śpiworem, na to karimata i jest ok.
Chociaż w tym roku zbuduję "termos" z płyt styropianowych :mrgreen: Taki chyyyytry plan :mrgreen:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Zygmunt »

Poradzą sobie i bez termosu:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

Sprawdzałem ostatnio temperatury pracy tych drożdży. Też na początku się martwiłem o temperaturę otoczenia i takie tam. Wstawiłem 2 nastawy z alcoteca według instrukcji z opakowania. Po wszystkim okryłem je kocem (wszystko się działo wieczorkiem). Rano temperatura otoczenia wynosiła 17 stopni a pod kocem było 27. Jak kilku moich poprzedników pisało jak już ruszą do boju to nie ma wpływu temperatura otoczenia tylko wydłuża się czas w jakim będzie zeżarty cukier.

Pozdro

tedi255
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: tedi255 »

Witam nastawiłem zacier z 8 kg cukru 21 litrów wody i wsypałem do tego drożdże Alcotec 48, miał powstać zacier o mocy 20% w 21 litrach wody, miało to trwać 5 dni jak pisało w instrukcji. Problem polega na tym, że 5 dni już minęło, zacier nie pracuje i jest bardzo słodki i tu proszę Panów o jakieś konkretne propozycje co dalej. Miałem użyć środka do klarowania, ale nie wiem czy warto. Proszę o jakieś informacje.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: klodek4 »

Mierzyłeś blg ????

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

A zrobiłeś wszystko według instrukcji z opakowania ? Rozpuściłeś cukier w wodzie o tem. 40 stopni , poczekałeś jak woda ostygnie lub dolałeś zimnej wody żeby temperatura wody wynosiła 25 stopni ??? Bo może wsypałeś drożdże do za gorącej wody i zabiło drożdże .
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę .
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Lootzek »

Jeśli celujesz w tak wysoki % NASTAWU, cukier najlepiej dodawać partiami. Do tego ważna jest temperatura otoczenia, by się to nie zagrzało za bardzo. Ewentualnie drożdże mogły być niewłaściwie przechowywane zanim je kupiłeś i straciły na wydajności.

Co z tym zrobić? Przegoń co masz, a jeśli koniecznie chcesz odzyskać pozostały cukier, zmierz Blg dundru po ostudzeniu, dosłódź i zrób na nim kolejny nastaw. Opcja nr dwa, możesz rozbić ten nastaw który masz na pół, rozcieńczyć i próbować zrestartować nowymi drożdżami bądź sprawdzić czy samoczynnie nie ruszy na tych które w nim może jeszcze ocalały ;).
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: radius »

Lootzek pisze:Co z tym zrobić? Przegoń co masz,
Nic na razie nie goń ;) Przede wszystkim musisz zmierzyć Blg, bo jak drożdże nie ruszyły to w nastawie masz cały cukier. Gdy już zmierzysz zawartość cukru i Blg będzie rzeczywiście bardzo wysokie, to wtedy;
Lootzek pisze:możesz rozbić ten nastaw który masz na pół, rozcieńczyć i próbować zrestartować nowymi drożdżami bądź sprawdzić czy samoczynnie nie ruszy na tych które w nim może jeszcze ocalały ;).
SPIRITUS FLAT UBI VULT

tedi255
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: tedi255 »

Dzięki Panowie, ale nastaw jeszcze pracuje , bo nie zwróciłem uwagi że w pokoju była za niska temperatura a temp. zacieru miała 18 stopni co wydłuża czas fermentacji. Dalej idą bąbelki od dna wiec poczekam aż się skończy i wtedy użyje turbo klar i do destylacji.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Lootzek »

O, faktycznie. Nie pomyślałem że nastaw mógł w ogóle nie ruszyć. Radius dobrze pisze! :poklon;

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

Witam,

Chciałbym się zapytać o końcówkę, tz. balingomierz pokazuje mi już -5 blg ale w próbce i nastawie jest tyle gazu że syczy jak coca-cola.
od 20 minut wstrząsam próbką a ta się nie chce wygazować. Dać mu się jeszcze troszkę odgazować czy klarować i go kotła ????
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: gr000by »

Dopóki nastaw się nie odgazuje, to nie uda ci się go sklarować.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

Dzięki za szybka odpowiedź, a może go jakoś zamieszać żeby się szybciej odgazował ? Czy lepiej go zostawić w spokoju niech sobię jeszcze postoi ?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: aronia »

Sprawdź miernik na wodzie oraz temperaturę próbki. Spróbuj odgazować nastaw i jeżeli jutro nadal będzie musować to jeszcze się wstrzymaj z gotowaniem.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: boxer1981228 »

@aronia - sprawdziłem na wodzie pokazuje 0. temperatura próbki dokładnie 20 plus minus błąd termometru 1 stopień(zaraz sprawdzę na gotującej wodzie) . Dobra dzięki bardzo za podpowiedzi w sumie to święta można poczekać ale chciałem puścić coś w wigilię bo jak stary przesąd mówi jak coś zrobisz w wigilię to będziesz to robić przez cały rok .

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Zbyszek T »

Witam,
Mam paczkę drożdży T48 - niestety tylko jedną.
W zestawie mam beczkę 120 L.
Jaką max objętość (woda/cukier) jedna paczka tych drożdży pociągnie?
Czas nie gra istotnej roli.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: JanOkowita »

40 litrów/10 kg. 2 tygodnie
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: chprzemo »

Ostatnio robiłem beczkę 6 kg cukru i woda do objętości 25l, dałem na bekę 3 wiadra w odstępach po dwa dni. Pierwsze wiadro z drożdżakami dałem 16.05, a 05.06 już miało -3 BLG i zaczęło się klarować.

teraz postawiłem bekę z dawką 4 x 6 kg cukru i woda do 25l. Ciekawe ile będzie robiło.

Dodam, że robiłem na Alcotec 48 Turbo Pure.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Dave »

pełną beczkę można spokojnie zaszczepić jedną paczką, należy jedynie uważać by nie przekraczać początkowego BLG i cukier dodawać w 2 partiach.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: michal278 »

Czyli Janie jak myślałem. zamawiasz BLT. Ja mam ze 100 sztuk takich Cobra whisky.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: HomoChemicus »

chprzemo pisze:teraz postawiłem bekę z dawką 4 x 6 kg cukru i woda do 25l
To chyba pomyłka. Żadne drożdże nie tkną 69°Blg.
24kg cukru i 10,6l wody?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: scorpio33 »

Ja rozumiem, że woda do 25 litrów na każde 6 kg cukru?
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Dave »

Wydaje mi się, że koledze chodziło o 4 beczki po 6 kilo w 25 litrach

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: chprzemo »

Źle się wyraziłem- mój błąd.

Postawiłem beczkę do której w odstępach co 2 dni dodawałem wiadro w którym było 6 kg cukru i woda do objętości 25l- takie dawki były 4.

Więc finalnie nastaw ma ok 100L i 24 kg cukru ale jeszcze pracuje- z braku czasu nie zmierzyłem BLG więc konkretniej wypowiem się po zmierzeniu- może uda się dzisiaj to zrobić.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

Post autor: Zbyszek T »

Ja dzisiaj nastawiłem - 15 kg cukru + woda do 80 litrów... 18 Blg.
Na jednej paczce.
Za tydzień planuję dodać jeszcze 10 kg cukru i woda do 100 l.
Zobaczymy co wyjdzie :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”