Witajcie.
Moje pytanie dotyczy drożdzy ALCOTEC 24 TURBO PURE.
Dokładnie ilości wody i cukru na jedną paczkę wiem że koledzy stosują inne proporcje niz w przepisie producenta.
Może ktoś eksperymentował z innymi proporcjami.
POZDRAWIAM
ALCOTEC 24 TURBO PURE
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:33
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:33
Re: ALCOTEC 24 TURBO PURE
Dzieki olo 69
Spotkałem się z takim przepisem podanym przez kolegę opisujacego budowę kolumny AAbratek;
25kg cukru + 90l wody + 30g kwasku cytrynowego + około 3kg zmielonych jabłek + paczka drożdzy ALCOTEC TURBO 24 Pure
Mam jednak obawy że temperatura nastawu może przekroczyć temperaturę 35 stopni,
a co zatym idzie zniszczyć drożdze.
Podobno giną już przy tej temperaturze.
Spotkałem się z takim przepisem podanym przez kolegę opisujacego budowę kolumny AAbratek;
25kg cukru + 90l wody + 30g kwasku cytrynowego + około 3kg zmielonych jabłek + paczka drożdzy ALCOTEC TURBO 24 Pure
Mam jednak obawy że temperatura nastawu może przekroczyć temperaturę 35 stopni,
a co zatym idzie zniszczyć drożdze.
Podobno giną już przy tej temperaturze.
Człowiek nie wielbłąd napić się musi
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: ALCOTEC 24 TURBO PURE
Przy jednej paczce nie masz się co martwić nawet jak dojdzie do 35 stopni to jeszcze nie tragedia. Na 25 kg glukozy kolega daje dwie paczki Turbo 24 i 65 litrów wody bez innych dodatków. Reszta zależy od bakterii. Ostatnie kupione u Okowity były doskonałe Rożnica miedzy turbo24, a T3 to różnica czasu przerobu 1dzień turbo mniej śmierdzą przy przerobie i turbo pracowały przy 35*a TC przy 30*
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:33