Alcopur można łatwo usunąć z oczyszczanego destylatu stosując np.: filtrację.
Tak samo można smrody usunąć, więc po co ten środek?
Granulat mineralny... Tak się zastanawiam, czy to czasem ktoś nam kitu (iłu, montmoryllonitu) nie wciska. Oj, chyba tak... Pytanie, czy ktoś próbował czyścić destylat bentonitem?
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
No, zdziwienie Kolegi niepotrzebne, choć pytanie na pozór absurdalne postawiłem. Też używałem bentonitu do klarowania. Należy jednak pamiętać, że jednymi z cech minerałów ilastych są, podobnie jak węgla aktywowanego, dobre właściwości adsorpcyjne... Dlatego jak widzę w opisie środka "mineralny" i "pochłaniający", to od razu myślę o iłach. Choć mogą to być też zeolity, ale te nadają się bardziej na sita molekularne, niż na taki środek sypany do cieczy...
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Pytanie, czy ktoś próbował czyścić destylat bentonitem?
Wiem że ktoś do niezbyt ładnie pachnącego pogonem destylatu dodawał betonit, w jakiej ilości nie pamiętam,a efekt ponoć był taki że destylat zaczął ładnie pachnięć,zapachy zniknęły a wódka z tego zrobiona po przepuszczeniu przez węgiel była słodkawa i łagodna. Może warto popróbować.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości