Rodzaj ogrzewania: elektryczne – grzałka 2000W z płynną regulacją Czas zagrzania maksymalnej ilości zacieru: ok. 50 min
Części składowe:
zbiornik 19l wykonany z keg’a po Pepsi ok. 70 zl z przesyłką
grzałka 2000W Selfa typ 17.313 (przystosowana do zbiorników z nierdzewki) wygięta tak żeby zmieściła się do zbiornika. ok. 23 zł
regulator mocy grzania wykonany na gotowym układzie KDSF35 (wytrzymuje max moc 3500W) razem z pozostałymi elementami ok. 40zł
walizka (case) ok. 50 zl z przesyłką
szkło (deflagmentator, odstojnik, chłodnica, wężyki silikonowe i igielitowe) wszystko kupione w euro-win za ok. 110 zł
mocowania, ocieplenia, zawór i złączki hydrauliczne ok. 70zl
termometr cyfrowy - kupiony znacznie wcześniej i używany głównie przy produkcji win ok. 30zł
RAZEM ok. 360 zł (koszty orientacyjne - dużo rzeczy było kupowane przez neta, więc koszty przesyłek zrobiły swoje)
Opis: Jest to typowa konstrukcja pot still, złożona z deflegmatora, odstojnika i chłodnicy. Instalacja destylatora wykonana głównie ze szkła i silikonu. Wyjątkiem jest zawór opróżniający odstojnik, ale za to w każdej chwili można go wygodnie i szybko opróżnić nie parząc sobie palców. Ostatnio w sklepie Euro-Win pojawiły się deflegmatory z zasobnikami, postanowiłem wykorzystać przestrzeń zasobnika do stworzenia małego katalizatora wykonanego z miedzianej plecionki. Pewnie zastanawiacie się dlaczego wszystko zamontowane jest w walizce. Chciałem zbudować aparaturę, którą mogę szybko złożyć i rozłożyć. Natomiast po zamknięciu jej w walizce nie muszę martwić się, że może się przypadkowo stłuc. Planuję jeszcze zamontowanie termometrów cyfrowych podpinanych pod kompa, tak żeby na bieżąco monitorowały temperaturę w wybranych miejscach instalacji. Przydałoby się jeszcze ocieplić keg, bo straty temperatury są dość znaczne, no i może jeszcze delikatne podswietlenie odstojnika, tak żeby widać było w nim poziom cieczy. Pierwsze testy już za mną, ale dopiero się uczę i na razie nie mogę pochwalić się wydajnością aparatury. Może niedługo uda mi się wypsocić coś czym będę mógł się pochwalić.
Wszelkie poważniejsze modyfikacje konstrukcji będę na bierząco pokazywał w tym wątku. Chciałbym dodać, że cała konstrukcja powstała po przestudiowaniu tego forum. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę.
Witam! Przede wszystkim- świetne zdjęcia! Fotka z chłodnicą może śmiało robić za tapetę pulpitu Czy ta plecionka to po prostu pęk kabli? Są pozbawione emalii? Bo na zdjęciu wygląda, że nie... Aparaturka bardzo ładna, schludna i złożona zgodnie ze sztuką. ISO1410 przyznane
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Dzięki wielkie za miłe słowa, bawię się też fotografią, stąd takie podejście do tematu. Przy najbliższym psoceniu postaram się ustrzelić jakies ładne kropelki no i oczywiście pokazać aparaturę podczas parcy. Plecionka to oczywiście kabel linka o dużym przekroju z którgo zdjąłem izolację, tak więc na pewno nie ma emalii. Przy wlocie do deflegmatora zaczął się powoli utleniać, więc katalizator działa.
NO NIE Przez takie POT STILL można stracić chęć na budowę kolumny. Czysto, ładnie, fachowo, praktycznie! Nic dodać, nic ująć. Jak patrzę na te wszystkie słoiczki i rurki budowane na siłę zastanawiam się po co to wszystko. A tutaj proszę bardzo! Aparatura godna loginu Powodzenia.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Aż się zaczerwieniłem , Panowie wielkie dzięki za słowa uznania, nawet nie wiecie jak mnie zmotywowały do dalszej pracy. W ryżowym winku powoli znika cukier i jak znajdę czas w weekend to może uda mi się coś wypsocić. B14!: służę pomocą, przy kolejnej modyfikacji razem z fotami dorzucę schemat regulatora mocy grzałki, może komuś się przyda.
ty kolego nie jesteś mc-"gajwer" jakbyś grał kiedyś na skrzypcach to byś wiedział kto był Antonio Stradivari, to byś wiedział że to było mistrzostwo, do mistrzostwa ci daleko ale jesteś na dobrej drodze... szacun.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości