Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Im wolniej kapie tym mocniejszy i lepszy produkt zbierasz. Jeśli podkręcasz i porywa pulpę z kotła do rurek to bardzo źle. Tak mocno nie podkręcaj. Wybierz złoty środek: już szybko kapie, ale jeszcze dobre w smaku. Jeśli idzie o % to zależy od wsadu. Jeśli w kotle masz 50% alkoholu i grzejesz powoli to >80% uzyskasz. Jeśli rozcieńczasz do niższego % to masz mniej na koniec.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
No i pierwsze "pełne" psocenie (rozlew do butelek) za mną, po 3 destylacji miałem w gąsiorze 75%, rozcieńczyłem to do 40% i rozlałem, wyszło mi jakieś 3,5 l wódki 40% + 200 ml pogonu (na następną w przyszłości destylację) Robiłem nastaw z 4 kg cukru więc jakby mało mi tego wyszło nie? Co prawda przy każdej destylacji odlewałem pierwszą 50 ml no ale, coś zrobiłem nie tak? Bo wg. danych na stronie powinienem mieć 4 litry wódy 50%
To nie nastaw idzie do góry tylko skroplony alkohol w deflegmatorze chce lecieć w dół. Deflegmator robi dobrze swoją robotę ale masz po prostu za wąski wężyk i para nie może się minąć z wracającym alkoholem. Te boczne podłączenie które zaślepiłeś też podłącz do kega pod osobną dziurę w korku.
Zawsze kolejna destylacja tego samego nastawu powoduje straty, przedgony pogony, coś tam zawsze w kotle zostanie. Przy następnych destylacji dodając "odpady" w miarę Ci się to wyrówna i będziesz otrzymywał prawie tyle ile powinno wyjść z teorii.
______________________________________________________________________ W Polskę idziemy, drodzy panowie, W Polskę idziemy...
Z dodawaniem ''odpadów'' to trzeba uważać. Lepiej wszystkie ''odpady'' zbierać i zrobić im całkiem osobna destylacje, najmniejsza szansa na zepsucie dobrego nastawu.
To nie nastaw idzie do góry tylko skroplony alkohol w deflegmatorze chce lecieć w dół. Deflegmator robi dobrze swoją robotę ale masz po prostu za wąski wężyk i para nie może się minąć z wracającym alkoholem. Te boczne podłączenie które zaślepiłeś też podłącz do kega pod osobną dziurę w korku.
Wężyk do deflegmatora ma średnicę wewn. 12, deflegmator ma zewnętrzną 14 więc wewn. pewnie też 12 ale na korku siedzi rurka i średnicy wewn 8 (zewn. 10) więc to powoduje te bulgotanie w kuli deflegmatora?
seba_s napisał(a):
Zawsze kolejna destylacja tego samego nastawu powoduje straty, przedgony pogony, coś tam zawsze w kotle zostanie. Przy następnych destylacji dodając "odpady" w miarę Ci się to wyrówna i będziesz otrzymywał prawie tyle ile powinno wyjść z teorii.
Czyli jak przykładowo będę leciał 3 destylacje to pierwszą 50 odlewać np. dopiero przy 3 destylacji?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości