Aabratek problem
-
- Posty: 12
- Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 01:23
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) no dopóki psoty nie brakuje.....
- Ulubiony Alkohol: IPA i inne wysokie chmiele
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 12
- Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 01:23
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) no dopóki psoty nie brakuje.....
- Ulubiony Alkohol: IPA i inne wysokie chmiele
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aabratek problem
2 destylka wyszła zgodnie z oczekiwaniami rewelacyjnie , zrobiłem roztwór +/- 40%
Tyle tylko że na 10 półce temp. wzrosła mi o 0.1 już przy podpałce a o kolejny 0.1 po około 4 litrach. W sumie wytargałem 9 litrów czystego i ponad litr do powtórki.
Problem był taki że całość procesu, (zwłaszcza po tym 2 skoku temp. pilnowałem) trwała w sumie 10 godzin....... To staje się uciążliwe. Czy to ja nie mam cierpliwości w wpatrywaniu się w termiczny gnat?
Stabilizowałem ponad 30 min.
Tyle tylko że na 10 półce temp. wzrosła mi o 0.1 już przy podpałce a o kolejny 0.1 po około 4 litrach. W sumie wytargałem 9 litrów czystego i ponad litr do powtórki.
Problem był taki że całość procesu, (zwłaszcza po tym 2 skoku temp. pilnowałem) trwała w sumie 10 godzin....... To staje się uciążliwe. Czy to ja nie mam cierpliwości w wpatrywaniu się w termiczny gnat?
Stabilizowałem ponad 30 min.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Aabratek problem
Takimi, minimalnymi skokami temperatury się nie przejmuj, to normalne zjawisko zwłaszcza po rozpoczęciu odbioru przedgonów po stabilizacji. Temperatura, ze względu na zmianę ciśnienia w kolumnie i "przesunięciu" się półek, może wzrosnąć nawet o 0,2 - 0,3°C.
Jeżeli w trakcie procesu skoczy o 0,1°C i zatrzyma się, to także nie jest powód do niepokoju
A co do reszty... No, cóż. To jest hobby dla cierpliwych
Jeżeli w trakcie procesu skoczy o 0,1°C i zatrzyma się, to także nie jest powód do niepokoju
A co do reszty... No, cóż. To jest hobby dla cierpliwych
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 19:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Aabratek problem
A jak długo rozgrzewasz kocioł , bo grzejesz gazem. Ja swoj 50L bez ocieplenia gazem grzałem nawet 1h 50min dla tego teraz bedą tylko grzałki. A gdzie stabilizacja? Wolał bym rozgrzać kocioł 30min na grzalkach a 1h poświecić na stabilizację . I tak zaoszczędził bym 20-30 min na samym początku. Dla czego tak długo. ? Bo tak naprawdę dopiero po jakimś czasie i poznawaniu swojego sprzętu. Zrozumiesz co jest ważne , co należy zmienić . By usprawnić proces. Na danym sprzęcie .
-
- Posty: 12
- Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 01:23
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) no dopóki psoty nie brakuje.....
- Ulubiony Alkohol: IPA i inne wysokie chmiele
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aabratek problem
Dzięki za pokrzepienie.
Problem w prędkości.... Odbierałem max 0.02 L/min. A przy 6 litrze zaszalała maszyna.
Przy tym niewielkim ilościowo a mocnym wkładzie proces gotowania rozpoczął się już przy ok. 84 °C po ok.30 minutach.
Takie tylko ostatnie pytanie: czy kolumna (120 cm) powinna być wypełniona do samej góry pryzmatem, bo mam tak około 6 cm wolnej przestrzeni? Oczywiście bez jakiegokolwiek ubijania.
Takimi, minimalnymi skokami temperatury się nie przejmuj, to normalne zjawisko
Problem w prędkości.... Odbierałem max 0.02 L/min. A przy 6 litrze zaszalała maszyna.
Przy tym niewielkim ilościowo a mocnym wkładzie proces gotowania rozpoczął się już przy ok. 84 °C po ok.30 minutach.
Dobrze już, macie racje dam sobie czas na obserwacje procesu....po jakimś czasie i poznawaniu swojego sprzętu. Zrozumiesz co jest ważne , co należy zmienić...
Takie tylko ostatnie pytanie: czy kolumna (120 cm) powinna być wypełniona do samej góry pryzmatem, bo mam tak około 6 cm wolnej przestrzeni? Oczywiście bez jakiegokolwiek ubijania.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Aabratek problem
Witam kolegów. Mam pytanko, przepuściłem na aabratku i wyszło mi ok 4,5l. Teraz chcę ponownie przepuścić, ale jak to przygotować? A co z tym co pozostało w kegu? Wylać? Czekam na jakieś wskazówki?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lut 2018, 12:52 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy z dużej litery.
Powód: Zdania zaczynamy z dużej litery.