Aabratek Jurka

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Post autor: jurek1978 »

Na wstępie chciałbym podziękować wielu osobom z forum na nawrócenie mnie na dobrą stronę mocy.
Część może pamięta że chciałem zakupić gotowca z allegro - a co najlepsze o wysokości max 140 cm i grzaniu gazowym.
Po lekturze forum i wielu ciekawych informacjach od kolegów z forum pomału klarował się pomysł sprzętu który bym chciał / na który mnie stać.
Zdecydowałem się na wykonawcę od nas z forum - sąsiada z okolic - z Suwałk.
Zdecydowałem się na Aabratka z odejściem na przyszłościowe VM.
Keg gumowany (izolacja) niestety tylko 30 L ze względu na warunki lokalowe i cierpliwość małżonki (gdzieś go trzeba trzymać).
W grzałce została umieszczona grzałka w mufie 2KW/1,4KW z w kablami zasilającymi i 2 wtyczkami.
No i przechodzimy do meritum sprawy - rura o szerokości 60,3 mm z KO 304.
Chciałem mieć kolumnę dzielone ze względu na wygodę przechowywania oraz łatwiejsze wyciąganie wypełnienia i w celu umycia.
Kolumna została podzielona na 2 równe części po 75 cm.
Łączenie kolumny z kegiem oraz między odcinkami i głowicą po długim zastanowieniu zdecydowałem się na sms.
Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie - lecz niestety kosztowne - ale wygoda składania i rozkładania rekompensuje poniesione nakłady finansowe.
Nad 2 odcinkami kolumny został umieszczony wziernik - latarka - zawsze taki mi się podobał najbardziej.
No i sama głowica - typowy Aabratek z odejściem i zaślepką na VM (w planach do dokupienia). W głowicy Umieszczony zaworek iglicowy precyzyjny. Chłodnica z 3 m rurki karbowanej nie zaślepiona na stałe z lekkimi luzami (bezpieczeństwo).
Zdecydowałem się na 3 termometry z odświeżaniem co 1 sekundę oraz skalę 0,1 stopnia.
Wykonawca umieścił mi je w ramce. Z racji tego że mam keg gumowany i nie chciałem go niszczyć - najniższy port termometru jest tuż nad kegiem w pierwszym odcinku głowicy - około 5 cm nad pierwszym sms-em.
Kolejny port termometru jest 15 cm przed wziernikiem.
No i ostatni już w głowicy (wiem że nie jest on obowiązkowy ale jakoś tak chciałem 3 termometry).
W obu częściach głowicy na dole wspawane mam 2 pręciki w celu utrzymania podpórek do sprężynek.
No i wypełnienie 1 litr sprężynek miedzianych i 3 litry sprężynek z KO.
Dokupiłem tez regulator mocy PAMEL REGULATOR MOCY PRD2+ (BLACK)
http://www.pamel.biz/sklep4/product_inf ... cts_id=106
Wybrałem go ze względu na maksymalną regulowaną moc 5KW i rozdzielczość regulacji mocy: 0,25%.
Kolumnę ociepliłem pianką o grubości 9mm - niestety grubszej nie było u mnie w mieście.

No i sam proces destylacji. Destylowałem już 2 razy nastaw na Moskva Style z 8kg cukru.
Za pierwszym razem odebrałem 200 ml przedgonu i 3 litry spirytusu i 3 litry pogonów.
Było to nie do końca zadowalające ale jak to się mówi - nie od razu Rzym zbudowano.
Za drugim razem już na spokojniej - wolniejszy odbiór i udało się na takim samym nastawie lecz wzmocnionym pogonami z 1 gonienia otrzymałem : 250 przedgonu, 5,5 litra spirytusu oraz 2 litry pogonów o mocy 30 % do następnego gonienia.
Zapach i smak spirytusu po rozcieńczeniu wodą bardzo delikatny i przyjemny.
Całość destylacji z rozgrzaniem kega, stabilizacją i odbiorem pogonów zajęła mi 5 godzin.
Odbierałem spirytus w tempie 40-45 minut na 1 litr.
promocja
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Prężynki:
Obrazek
Keg przed napełnieniem (szeroki wlew za 4 zł - hehehe )
Obrazek
Nastaw się grzeje - moc na maksa jeszcze bez regulatora a kolumna się składa :)
Obrazek
1 część kolumny wkręcona
Obrazek
2 część kolumny wraz z wziernikiem i panelem termometrów zamontowana
Obrazek
Panel termometrów
Obrazek
Wziernik
Obrazek
Keg z góry
Obrazek
Głowica jeszcze bez zaworka
Obrazek
Głowica już zaworkiem
Obrazek
Podłączenie wody do chłodnicy
Obrazek
Zaślepka chłodnicy
Obrazek
Regulator mocy
Obrazek
Sprzęt w całej okazałości
Obrazek
Jeszcze raz sprzęt
Obrazek
Moc urobku - muszę sobie kupić dokładniejszy areometr - ten jest z Bio-winu
Obrazek
Kap, kap spirytusik do buteleczki :)
Obrazek
Ponumerowane butelki z urobkiem - mała 0,5 jako pierwsza później 5 litrowych i 2 litrowa pogonów do następnego gotowania
Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 mar 2013, 09:14 przez jurek1978, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: lesgo58 »

Komplementy. Świetny sprzęt.
Jedynie do czego bym się przyczepił to umiejscowienie portów do termometrów.
Ten na samym dole jest niezbyt fortunnie umieszczony, lepiej by było w samym kegu i to tak aby czujka mierzyła temp. płynu. Następny port tak biorąc pod uwagę wypełnienie miedziane ok. 40-50cm od kega. No i ten w głowicy OK. Przy tak umieszczonych miejscach pomiaru temp. zyskujesz większy komfort i bardziej stabilną pracę kolumny.
Urobek od początku do samego końca powinien mieć nie mniej niż 96,5%
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Dzięki - co do portów to będę się bronił - wiem że lepiej by było mieć port w kegu a nie nad samym kegiem ale nie chciałem niszczyć otuliny keg-a.
Więc rozmieszczenia portów dokonałem po uzgodnieniu ze znanym kolegą forum.
Zapomniałem dodać że całość sprzętu ma 235 cm.
No i na zdjęciach całości dopiero teraz zobaczyłem (były one z etapu rozgrzewania się wsadu) że nie jest jeszcze włożona sonda termometru do tego portu tuż nad sms-em pierwszym.
Przy następnym gotowaniu zupełnie to.

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Pakulek »

Bardzo fajny sprzęcik i do tego efektywny. Może kiedyś i ja będę posiadaczem tak doinwestowanej kolumny :) Wziernik zawsze robi wrażenie ;)
Co do termometru znajdującego się na samym dole kolumny to bardzo dobra decyzja. Przy kolejnej kolumnie też dodam drugi termometr na samym dole.
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Dzięki bardzo.
No wczoraj dostałem jeszcze 2 pierścienie centrujące do mojej maszyny.
Obrazek
Zobaczę w sobotę jak z nimi wyjdzie.
No i docelowo zamierzam dokupić VM. Odejście już mam więc tylko wkręcę i jazda :)
Jeszcze raz za miłe słowa.
Do tej pory tylko degustowałem a teraz i produkuję i degustuję.
Własny urobek lepiej smakuje :)

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Pakulek »

Z tego co piszesz, to uzyskujesz wyrób wysokiej jakości przy wysokiej wydajności. Jeszcze Ci mało? ;)
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Człowiek zawsze chce przeć do przodu - dumam jeszcze nad czymś takim :
http://allegro.pl/myjka-ultradzwiekowa- ... 22302.html
Do starzenia nalewek. Osobiście lubię najbardziej starzone płatkami dębu. Ta maszyna ma to zdecydowanie przyspieszyć. Ciekaw jestem czy gra jest warta świeczki ?
Awatar użytkownika

Crooatoon
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Crooatoon »

Jurku, od początku do końca odbierasz te 98%? a, i ile czasu schodzi ci przerobienie tych 20l zacieru. porównam to z moją słabszą maszyną, a mam zimne palce.
:mrgreen:
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Emiel Regis »

Po informacje na temat zastosowania myjek ultradźwiękowych zapraszam tutaj;
http://alkohole-domowe.com/forum/popraw ... t2276.html
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Emil Regis- dzięki za link o myjkach - czytałem go już z 2 razy :)
Ogólnie jestem raczej zdecydowany na zakup - w przyszłym tygodniu może się uda mieć zabaweczkę i testy
Crooatoon - wiesz to że wskazuje tak areometr to nie znaczy że tak jest - raczej stawiałbym na 96,5 % z tego co się orientuje to jest max co można w domowych warunkach wyciągnąć.
A czy do samego końca no w sumie nie bo całego alkoholu z nastawu w postaci spirytusu nie daje rady wyciągnąć i nie sadzę że są koledzy na forum którzy za 1 gotowanie są to w stanie zrobić.
Nie jestem jakimś autorytetem - jest wiele znamienitych kolegów na forum od których się uczę i chłonę wiedzę jak gąbka. :D
Jeszcze biorę zawsze troszkę pogonów do następnego gotowania - kapie coraz słabsza moc ale przy następnym gotowaniu z większości tego wyciągnąć idzie spirytus więc super.
A co do zimnych palców to powiem tylko tak - "no comments"
Pozdrowionka !
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Emiel Regis »

Nie ma za co ;P
Też mnie zastanawia umieszczenie sondy termometrów, szczególnie tego w wypełnieniu. Umieszczając go tak wysoko działasz niejako po 'omacku'. Cała reszta bez zarzutu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Ten pierwszy tuż nad kegiem jest orientacyjny w sumie - dużo ludzi go w ogóle nie daje ten drugi musiałbym zmierzyć - niby jest zalecane 2/3 wysokości kolumny - w sobotę będę gotować to zmierzę dokładnie jak to wygląda w skali kolumny bo ja mam wziernik latarka i w sumie jeszcze częściowo w nim wypełnienie jeszcze.
No a ten w chłodnicy też dużo ludzi już nie robi - bardziej poglądowy w sumie.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Emiel Regis »

jurek1978 pisze:niby jest zalecane 2/3 wysokości kolumny
Nie jest, tylko było zalecane.
Termometr w wypełnieniu powinien być jak najniżej, patrz post lesgo58.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Czyli najprościej dodać jeszcze 1 termometr w moim przypadku :)
Bym miał 3 w sumie w kolumnie.
Na samym dole.
Nie wiem - na 1/3 kolumny
No i ten ostatni który mam powiedzmy że jest na 2/3 kolumny.
No a ten w głowicy to już swoją drogą.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5368
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 662 razy
Kontakt:
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Zygmunt »

Pierwszą stabilna temperaturę masz na wysokości pow. 10 półki, w przypadku sprężynek to gdzieś w okolicach 35cm od dołu kolumny. Drugi dajesz sobie pół metra wyżej.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: lesgo58 »

@jurek1978
Nie popełniaj tych samych błędów co @BartekBartek1 atakując nas bezsensownymi postami wynikającymi z niechęci do czytania. W trzecim poście zasugerowałem Ci sytuację, którą już przez drugą stronę wałkujesz na okrągło.
Zachowujesz się jak Cnotliwa Zuzanna- "chciałabym ale się boję" :D
Jeśli masz obawy zostaw wszystko tak jak masz. Podestyluj kilka razy, w międzyczasie poczytaj trochę odpowiednich tematów, i spróbuj poeksperymentować z przestawieniem termometrów. To nie kosztuje dużo, a przekonasz się o różnicy.
Czy na korzyść? Przekonasz się sam. :czytaj:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Przepraszam zachowałem się jak małolat to się więcej nie powtórzy - oczywiście wiesz lepiej.
Cnotliwa Zuzanna :D
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: lesgo58 »

Jurek nie chciałem, żebyś odebrał to negatywnie. Chciałem tylko lekko Ciebie "wstrząsnąć". Bo kilku kolegów dobrze Ci doradza i ostatnio nawet dużo było na temat umiejscowienia w sposób najbardziej optymalny termometrów. A Ty ciągle krążysz wokół tematu. Wiem, że to trochę burzy Twój porządek rzeczy.
Masz świetną kolumnę i możesz na niej zacząć pracować bez żadnych obaw. Będziesz tylko potrzebował długiego czasu aby dobrze ją poznać.
Ja tylko zasugerowałem w trzecim poście ewentualne - jeśli możliwe dla Ciebie do wykonania - "poprawki', które wprowadziłyby duże ułatwienia w prowadzeniu procesu. Po prostu wszystko działoby się samo. Ty ograniczałbyś się tylko do obserwacji i ewentualnym delikatnym wprowadzeniem korekt.
Oczywiście są to tylko sugestie i nie musisz się do tego stosować.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Nie no dało mi to dużo do myślenia - tak jak pisałem umiejscowienie portów w takich miejscach dokładnie jak są zasugerował mi kolega z forum nie chcę go tutaj wywoływać - napiszę Ci na priv kto.
Na tą chwilę najprościej w moim przypadku było by dołożyć 1 port termometru na 35-34 cm od początku wypełnienia i po sprawie chyba ?
Dziękować i pozdrawiać !

peter
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 6 lis 2011, 21:02
Re: Aabratek Jurka

Post autor: peter »

Witam
Jeśli już jesteśmy w okolicach tematu umieszczenia dolnego termometru w kolumnie (pomijam keg) to chciałbym zapytać szanownych kolegów jak określić wysokość jego umieszczenia gdy pierwsze 25 cm zajmuje katalizator miedziany, dół i góra zmywak, wewnątrz wypełnienie upchane z pociętych sprężynek cylindrycznych fi ok. 3,5mm z drutu miedzianego 0,5mm. Powyżej sprężynki ko pryzmatyczne 3mm.
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Na białym forum - znany "ekspert" kolega Koalak od systemu Łomżyńskiego napisał że ma w swoim sprzęcie 6 termometrów :) Hehehe
Ale chyba nie tędy droga żeby mieć pełno termometrów co chwila ?
Jeśli będziesz miał termometr w keg-u to dawanie takiego jak ja mam na dole kolumny mija się z celem.
Ja tam jakiś pomysł mam ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: lesgo58 »

25cm miedzi ze sprężynek to ok 3-4 półki do tego daj 20-25cm na KO co da dodatkowo 8-10 półek i masz już miejsce na termometr - czyli 45-50cm od kega.
@jurek1978 termometr w kegu i w dolnej części wypełnienia ( minimum 10 półka, przy sprężynkach KO to jest ok. 25cm od kega ) to dwie różne sprawy i mierzą zupełnie co innego jednakowo przydatnego do przeprowadzenia procesu destylacyjnego.
Skoro zaglądasz już na Białe Forum to tam jest bardzo dużo informacji na ten temat , jak i na temat myjki ultradżwiękowej ( to jest to tajemne forum z którego cytowałem w innym temacie)
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Co do tajnego białego forum to też tam zaglądam - jak to mam w zwyczaju mawiać - cennej wiedzy nigdy za wiele :)
Ale najlepiej przetestować już samemu :)
Dziękować i pozdrawiać !

peter
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 6 lis 2011, 21:02
Re: Aabratek Jurka

Post autor: peter »

lesgo58
Wielkie dzięki :poklon;
Wprowadzę poprawki do konstrukcji bo byłem 20cm wyżej
Pozdrawiam

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Pakulek »

jurek1978 pisze:Na białym forum - znany "ekspert" kolega Koalak od systemu Łomżyńskiego napisał że ma w swoim sprzęcie 6 termometrów :) Hehehe
Ale chyba nie tędy droga żeby mieć pełno termometrów co chwila ?
Jeśli będziesz miał termometr w keg-u to dawanie takiego jak ja mam na dole kolumny mija się z celem.
Ja tam jakiś pomysł mam ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy.
Żeby być do końca rzetelnym powinieneś dopisać, że kolega koalak zamontował 6 termometrów do celów testowych. Obszerny test zawierający opis jak poszczególne termometry zachowują się podczas destylacji oraz idące za tym wnioski zamieścił na białym forum. Dokładnie napisała jakie są wg. niego ułatwiające pracę oraz zupelnie zbędne. :)
Każdy sam może ocenić w którym miejscu chce mieć termometr.

Ja jestem zdania, że jeśli ktoś nie ma możliwości zamontowania termometra w kegu niech rozważy jego montaż na najniższym poziomie kolumny/deflegmatora. Po kilku destylacjach będzie w stanie ocenić, kiedy kończy się alkohol w kegu. Nie będę tu tego opisywał bo sam opieram się na tym, co przeczytam ( póki co ).

Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.

Arthur Schopenhauer ;)
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

No co do termometru w kegu to jeszcze kolejna szkoła - część montuje w kegu - czujnik w oparach, a część montuje w kegu aby czujnik był w cieczy ...
Ja się zdecydowałem na termometr na samym dole kolumny - nie chciałem niszczyć otuliny keg-a.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: lesgo58 »

Uwierz mi, że nie ma znaczenia gdzie powinien być termometr. Znaczenie ma czy umiesz z niego korzystać i wyciągać wnioski. Ale pomiar temp w kegu jest obowiązkowy.
Jesli ktoś ma parcie aby wszystko zrozumieć co dzieje się z kolumną to i 6 termometrów nie jest za mało.
W końcu jednak jak się już pozna kolumnę - to uwierz mi ponownie - dojdziesz do wniosku, że starczą tylko 3. W kegu - bo masz orientację w którym momencie destylacji jesteś i ile etanolu jeszcze jest do przedestylowania. W dole kolumny ok. 10-15 półki ( ile to cm to musisz sam wyliczyć w zależności od posiadanego wypełnienia) - wskazania tego termometru mówią nam o kondycji kolumny ( czy nie za dużego ciśnienia i czy pracuje całą swoją długością). No i w głowicy - potrzebny ten pomiar do oceny ilości przedgonów.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Pakulek »

@lesgo58, dokładnie jak piszesz. Tylko będąc na moim miejscu ( brak spawacza i możliwości zamontowania termometra w KEGu ) gdzie umieścił byś termometry mając do dyspozycji moją kolumnę?
Sam nie wiem czy nie ma jakiegoś sprawdzonego sposobu aby samemu zamontować termometr w cieczy. Może wywiercić dziurę w obudowie i umieścić w niej sondę a następnie zakleić to jakimś mega klejem?
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Imbir »

Siemka, jako że jestem na etapie budowy kolumny i pomimo przewertowania dziesiątek tematów nadal nie jestem pewny na jakich wysokościach umieścić termometry. Moja kolumna ma śr.70mm, wysokość do końca wziernika to 180cm w tym 30cm katalizator z miedzią, reszta druciaki do 3/4 wziernika.
Pierwszy termometr daje w kegu, drugi na samym szczycie głowicy a trzeci dać ponad katalizatorem czy wyżej? Doradźcie jeszcze na jakiej jeszcze wysokości pod wziernikiem dać odejście VM na boczną chłodnicę?

Zdjęcia

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: aronia »

Miedzi wystarczy 15-20 cm. Zmywaki możesz dać do samego szczytu wziernika. Dla samych zmywaków termometr w dole montuje się w okolicy 50 cm od zbiornika, więc przy 30 cm miedzi myślę że 30 cm zmywaków powinno wystarczyć. Jeżeli chodzi o bufor nad OVM to w zależności jak szybko będziesz przechodził do serca - odlewając wcześniej ile przedgonów. Im więcej odbierzesz tym wyżej możesz dać, ale myślę, że od 40 do 50 cm poniżej końca wypełnienia przy zmywakach.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Pretender »

Jeszcze nie sprawdziłem na sobie, ale wg porad Akasa min wysokość wypełnienia nad OVM to 15 cm. 40 - 50 wg mnie za dużo, biorąc pod uwagę wielkość wypełnienia.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: aronia »

Oj chyba ktoś ominął kwestię wypełnienia jakie będzie zastosowane w kolumnie. Na te 15 cm można sobie pozwolić przy wypełnieniu ze sprężynek, a przy zmywakach powinno być zdecydowanie więcej - no chyba, że są jakieś specjalne i super przygotowane.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: greg0004 »

Aronia Ty piszesz z teorii czy z praktyki? Bardziej obstawiam teorię, bo z praktyki wychodzi, że przy zmywakach przy 30cm nad obniżonym jest już dobrze a przy sprężynkach trochę lepiej. Chciał nie chciał i tak trzeba odpowiednio przeprowadzić proces, obniżony nam tylko w tym pomaga.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: aronia »

Ja niestety korzystam tylko ze sprężynek i piszę z informacji, które już kiedyś wyczytałem o montowaniu OVM przy zmywakach. Jeżeli u Ciebie 30 cm spełnia swoje zadanie to będę wiedział czyj przykład podać przy kolejnym(często powtarzającym się) pytaniu o umiejscowienie.

Szlumf
2000
Posty: 2373
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 581 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Szlumf »

Odległość obniżonego odbioru od głowicy zależy też w znacznym stopniu od wielkości jeziorka i sposobu odbioru przedgonów. Przy zmywakach (kłaczki) z jeziorkiem 130ml obniżony o 40cm odbiór działał praktycznie prawie natychmiast przy "klasycznym" odbiorze przedgonów. Przy jeziorku 90ml i obniżonym odbiorze 25cm od głowicy musiałem zmienić sposób odbioru przedgonów (2 lub 3x spuszczanie całego jeziorka w trakcie stabilizacji) by osiągnąć zbliżone czasowo i jakościowo rezultaty. Odbywa się to kosztem większej ilości przedgonów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Jako że minęło właśnie 3 lata jak po lekturach tego forum zakupiłem kolumnę destylacyjną Aabratek pozwolę sobie dopisać aby nie mnożyć tematów.
Początkowo z racji tego iż mieszkam w bloku moje plany były minimalistyczne - czyli coś małego na gaz.
Całe szczęście kupiłem pełnowymiarową kolumnę wypełnioną sprężynkami. Wszystko oczywiście działało elegancko ale problemem był mały keg.
Obrazek
30 L
Problemem była wysokość pomieszczenia w bloku - standardowy 50 L keg by się mi nie zmieścił bez zmiany kolumny.
Zamówiłem więc "niski" keg 50 L i z sms-em wspawanym maksymalnie nisko.
Obrazek
50 L
Ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia więc znowu zamówiłem zbiornik już na zamówienie ze stali kwasoodpornej o łącznej pojemności 120 litrów. Zbiornik wyposażony został w spust w dnie, regulowane nóżki, boczny wlew i rączki do przenoszenia. Dalej zależało mi na tym aby był on niski czyli został wykonany w wymiarach 40 cm wysokość x 55 cm głębokość x 55 cm szerokość.
Doszły do tego nóżki i troszkę zapasu pod sms bo planowałem go porządnie ocieplić.
Obrazek
120 litrów gołe :)
Zbiornik został sprawdzony ciśnieniowo więc można było się wziąć za jego ocieplanie. Postanowiłem ocieplić go matą kauczukową aż 25 mm plus łączenia taśmą kauczukową 3mm.
Obrazek
120 w trakcie oklejania pianką kauczukową 25 mm.
Obrazek
120 w trakcie oklejania pianką kauczukową 25 mm.
Obrazek
Zbiornik 120 litrów ocieplony już pianką kauczukową 25 mm.
Następnie postanowiłem to okleić porządnie szarą taśmą naprawczą. Było z tym troszkę roboty ale ochroni to piankę kauczukową przed uszkodzeniami oraz nie wchłonie się do niej wylany nastaw.
Obrazek
Zbiornik w trakcie oklejania szarą taśmą naprawczą.
Obrazek
Oklejania szarą taśmą ciąg dalszy.
Obrazek
Oklejony został porządnie cały zbiornik.
Na koniec postanowiłem okleić go jeszcze czarną taśmą akrylową. Łatwiej ją wytrzeć jak coś się zabrudzi czy wyleje.
Obrazek
Tak to się teraz prezentuje.
Zbiornik został wykonany z blachy kwasoodpornej o grubości 3 mm. Jest dosyć ciężki ale da radę bez problemu go przenosić. Oceniam go na około 40 kg wagi.
Całkowita wysokość do sms-a jest 51 cm. Można było zjechać niżej ale oklejałem go z każdej strony pianką 25 mm więc przy nóżkach oraz przy sms-ie trzeba było zrobić troszkę zapasu.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Pretender »

Wyglada jak sejf!
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: jurek1978 »

Już jeden kolega mi to samo napisał :)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Aabratek Jurka

Post autor: Zbynek80 »

Wygląda fajnie. A jakie tam grzanie będzie ? Stawiasz na tym wcześniejszą kolumnę ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”