wlać czyste 5L spirytusu i płatki dębowe, aby otrzymać coś podobnego do Starki?? Chciałbym umieścić taki wynalazek na 5 lat w ziemi lub piwnicy o 10*C przez cały rok. Czy to nie za krótko dla spirytusu??
Do starki należy użyć spirytusu zbożowego nierektyfikowanego czyli np.robisz bimberek z zacieru żytniego i taki produkt poddajesz starzeniu z dębem a jeszcze lepiej w beczce dębowej.
Dorzuciłbym do tego płatki dębowe?? Jakie dać: lekkie, średnie, mocne?? I jak dużo, zeby smak jak najwierniej przypominał smak pięcioletniej Starki z beczki??
Nie chciałbym przegiąć, bo ostatnio z napoju a la koniak zrobiłem whiskey Gentelman Jack(kto próbował, ten wie . Dąb w płynie Hehehe....
Wyjdzie. Spirytus dębowy. Szkoda czasu i pieniędzy.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam. 5 L spirytu w sklepie!? To około 470 zł . Ja za 0,5 l dziesięcioletniej Starki o mocy 50 % zapłaciłem 32 zł( pięcioletnia kosztuje mniej). Zalewając dąb spirytusem otrzymasz coś czego Starką na pewno nie nazwiesz. Dokładnie tak jak napisał Zygmunt. Pozdro. jajek12
______________________________________________________________________ Życie jest za krótkie aby pić tanie wina!
Trochę off, ale skoro padło żeby starkę kupić - to czy ktoś wie czy w jeszcze można. Polmos upadł chyba - ja szukałem w alkoholach świata ale ani widu ani słychu
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości