Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Jeśli ktoś jest zainteresowany kontaktem to można na PW. Osoba po drugiej stronie monitora pisze, że ma wszystkie Starki. Ja jeszcze nie skorzystałem, ale mam chęć.
A wracając do tematu w książce Zdzisława Nowickiego "Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy" jest multum przepisów w tym 3 na domową a'la starkę:
Przyprawy umieścić w gąsiorku, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić naczynie na 4 dni, wstrząsając nim od czasu do czasu. Po tym czasie przecedzić wódkę przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno i rozlać do butelek odstawiając je na dalsze 2 tygodnie. Barwa wódki złocistobrązowa, aromat i smak zbliżony do prawdziwej starki.
Starka 2 42 ° (2,3 l) 50 g ususzonych liści herbaty pozostałych po zrobionym naparze 50 g łupin po orzechach laskowych 50 g ususzonych szyszeczek bnozowych (niekoniecznie) 2 l wódki zytniówki 45-50 ° 0,25 l porteru 0,10 l wina Tokaj
Herbatę, łupiny i ewentualnie szyszki brzozowe, zalać wódką i odstawić naczynie do ciepła na 3 dni. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gęste płótno, watę lub gazę, wlać piwo i wino, dobrze zamieszać i rozlać do butelek. Pić po 7 dniach. Starka ma barwę złocistą, aromat i smak przypomina starzoną wódkę żytnią.
Starka 3 43° (1 l) 1/2 szklanki ususzonych liści herbaty pozostałych po zrobionym naparze 1/2 szklanki pokruszonych łupin laskowych orzechów 1,1 l wódki żytniej 45 ° (bezbarwnej) 50 ml wina białego porto
Herbatę i łupiny orzechowe zalać w butli wódką i odstawić pod przykryciem na 5-6 dni, przecedzić przez gęste sito oraz bib u te filtracyjną, dodać wino, wymieszać i rozlać do butelek. Pić można już po 7 dniach. Starka ma barwę złocistą, aromat i smak zbliżony do prawdziwej starki.
Z tych wstawionych przez Ciebie patentów najbardziej do mnie przemawia ten pierwszy i myslę że to jedyny warty uwagi ... Tak jak pisali przedmówcy Starka powstaje z destylatu zbożowego nie ze spirytusu więc jak chcesz robić jakieś trunki typy a'la Łycha (tu polecam coś na kukurydzy) czy a'la Starka (tylko zacierana zbożówka) to rób je na destylatach około 55% -60% to będzie Twoja podstawa a dodatki dębu palonego czy innych zapachowo smakowych nut musisz sobie sam dopracować
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości