Teraz jest wtorek, 22 maja 2012, 03:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 8 letnie soki z malin??wyjdzie winko??rady??
PostPostNapisane: sobota, 28 sty 2012, 00:46 
Tematy: 1
Mam w piwnicy soki malinowe (dużo) w słoikach które mają ok 8 lat. Sprawdzałem jeden, to już ładnie fermentem pachnie i jest w całkiem super formie. W piwnicy było ciepło w zimie wiec miały czas dojrzeć. Mam też do tego kilka truskawkowych itp. lecz interesują mnie maliny, choć czytałem że same malinowe to może być problem z fermentacją i lepiej mieszać maliny z innym smakiem. Czy to dobre rozwiązanie?? Mam balon ok. 20 litrów. Jak to zrobić żeby wyszedł dobry trunek?? :D Pozdrawiam!

Ostatnio edytowano sobota, 28 sty 2012, 00:57 przez pokrec, łącznie edytowano 1 raz
Interpunkcja, spacje, wielkie litery na początku zdania. Następny taki post może miec problemy...

Tytuł: Re: 8 letnie soki z malin??wyjdzie winko??rady??
PostPostNapisane: sobota, 28 sty 2012, 01:05 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Poczytać o robieniu win na początek i OBOWIAZKOWO kupić cukromierz (kilkanaście zł). W dużym skrócie: rozcieńczyć soki wodą do stężenia 20 BLG, dodać pozywkę do drożdży winnych, wszystko do balonu i dodać namnożoną matkę drożdżową winną (np. "Malaga", czy "Burgund" - niemal każda się nadaje). Kiedy fermentacja burzliwa ustanie, sciągnąć znad osadu, osad wylać, balon wypłukać i ściągnięty płyn wlać z powrotem do balona na fermentację "cichą". Po 3-ch miesiącach można ściągać do butelek (uwaga - na dnie balonu będzie kolejna porcja osadu - tym razem dużo mniej).
Wino z malin - jedni uważają za mdłe, inni bardzo lubią - kwestia gustu. Faktycznie, ono się nadaje głównie do kupażowania, choć ja pamiętam raz w życiu pite wino z malin i było pyszne.
Z tym, że jak masz te soki bardzo słodkie, to ich rozcieńczenie może wymagać dolewki sporej ilości wody, co smaku nie poprawi.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1