Tytuł: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
Napisane: piątek, 20 mar 2009, 15:49
mam 20 kilo skiełowanej przenicy jeszcze rośnie nigdy z kiełowanej przenicy jeszcze nie pędziłem , chciałbym zrobić coś specjalnego (nie chcę dodawać cukru) z góry dzięki
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Tytuł: Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
Napisane: piątek, 20 mar 2009, 16:06
Witam. Kolego zjebus robiłem zacier ze świeżego słodu pszenicznego. Zmiel słód i zalej 60 litrami gorącej wody ok. 70 st. C. wymieszaj. Ja osobiście zawsze daję wodę do słodu w stosunku 1 do 3, bez względu na to z jakiego ziarna jest słód. Potem drożdże (oczywiście jak przestygnie) fermentuje jak burza.
Napisane: piątek, 20 mar 2009, 16:11
witaj Kwachu ! a czy Ty ziarna rozdrabniałeś ? a co z korzonkami ? mówią zeby je oddzielić Ja robiłem ze słodu żytniego ale to suszone było i rozdrobnione! mój słód jeszcze żyje
Napisane: piątek, 20 mar 2009, 16:46
kiełki trzeba oddzielać ale tylko przy produkcji piwa. Ja robiłem sposobem ze strony głównej.
3. Zacier z pszenicy.
Składniki : - woda - 10 l - słód przeniczny Dodatkowe Informacje 0 Słodzie Jęczmiennym - 3,5 kg - drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) . Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni. Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.
______________________________________________________________________ "Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
Napisane: piątek, 20 mar 2009, 18:42
witaj mr.szczub:-) dzięki za przepis chyba z połowy zrobię przenicznają a z połowy pivo "ALE" bo mam jeszcze trochę chmielu . Moje pytanie :czy można robić wódkę ze surowego słodu ? czy muszę suszyć ? bo w zimie jest to długi proces a mi się nie chce
Napisane: piątek, 20 mar 2009, 21:12
Może być surowy. W ostateczności możesz potrzymać trochę na grzejnikach, ale to tez nie jest obowiązkowe. Do piwa natomiast powinieneś oddzielić kiełki, i słód w piekarniku podsmażyć.
Mam nadzieje ze pomogłem.
______________________________________________________________________ "Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości