Podłącze się pod temat, mam pytanko co do tego klarowania: - mianowicie po co klarować wino do destylacji, korzystając z szybkowara?? Przerobiłem w tym tygodniu ok 12-15L winka i wyszło naprawdę OK, destylowałem 2 razy! Nie widziałem sensu przeprowadzania klarowania. Wino było ok 2,5 m-czne.
______________________________________________________________________ ... alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach! ...
Przede wszystkim, nie sugeruj się mną, robiłem ten zabieg pierwszy raz (dotychczas same cukróweczki, no ale trzeba się rozwijać )
Do rzeczy: - nastawu nie klarowałem; - Destylowałem 2 razy: (pierwsza destylacja rozłożona na 2 dni (2 destylacje), ze względu na brak czasu i ilość zacieru, druga destylacja przeprowadzona dnia 3- wszystko z pierwszej destylacji + woda- nastaw wyszedł ok 40%). Destylował bym od razu wszystko od razu jakbym miał tylko czas!
Podsumowanie: Po drugiej destylacji wyszło mi: 1L- 78% 1,3L - 65% 0,5L - 43% 0,7 - jakieś resztki nawet nie sprawdzałem spuszczałem do ok 20%-15% do kolejnego nastawu
Pierwsze 2,3L rozrobiłem z wodą mineralną i wyszło równiutkie 4L koniaczku 45%. zaprawiłem dębem i odstawiam na rok może wytrzyma. Kolejne 0,5L zaprawiłem mocniej dębem i odstawiłem gdzieś na 1 m-c i przeprowadzę degustację. Ale już wiem, że spirytus wyszedł LUX w smaku i zapachu!!!! Po prostu bajka w porównaniu z cukróweczką
______________________________________________________________________ ... alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach! ...
Dzięki za odpowiedz. Na razie wykonałem jedną destylacje z braku czasu. Niebawem podchodzę do drugiej. Miałem problem z odstojnikiem i deflagmentatorem, gdyż podczas całej destylacji odłożyło się w nich prawie 0,7 l mętnego alkoholu ( można dodać go jeszcze raz do drugiej destylacji? ). Czy to normalne, że tyle ostało się tego? Zastanawiam się czy to nie wina zbyt krótkiego wężyka pomiędzy szybkowarem, a deflagmentatorem... Żeby spuszczać to w trakcie musiałem wyciągać gumowe korki ze szklanych naczynek, przez co później zdarzało się, że same wyskakiwały i coś muszę zrobić z tym problemem...
Załączam bardzo słabej jakości zdjęcie mojego sprzętu.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości