No nic pomyśle jutro owoce są za darmo i drożdże to też koszt mały więc zrobię nastaw dam turbofruit, trochę cukru i zobaczymy. Jak drożdże przejedzą cukier to będzie dobrze jeśli nie to trudno wyleje się w kanał.
Ok dzięki za rady, zobaczymy, najwyżej postawię piwo koledze franta . pozdrawiam
20 kg pomarańczy i mandarynek
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek
Wczoraj przepuściłem 18 litów zacieru z pomarańczy.
4 kg pokrojonych pomarańczy
1 kg rodzynek
4 kg cukru
drożdże lalvin EC-1118 + pożywka
Destylacja na kolumnie z litrem miedzianego wypełnienia, działo fi 76 mm-długość kolumny 80 cm. Cały proces kolo 3 godziny.
Wczoraj zapach nie był ciekawy ale dziś to już inna bajka. Poczekam kilka tygodni dam znać.
Na chwilę obecną nastaw godny polecenia.
Og
4 kg pokrojonych pomarańczy
1 kg rodzynek
4 kg cukru
drożdże lalvin EC-1118 + pożywka
Destylacja na kolumnie z litrem miedzianego wypełnienia, działo fi 76 mm-długość kolumny 80 cm. Cały proces kolo 3 godziny.
Wczoraj zapach nie był ciekawy ale dziś to już inna bajka. Poczekam kilka tygodni dam znać.
Na chwilę obecną nastaw godny polecenia.
Og
Bimber forever !!!
-
- Posty: 52
- Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek
Popełniłem nastaw na pomarańczach 2 lata temu.
Zblendowałem pomarańcze i do beczki, do tego bayanusy i cukru do 22blg. Blendowanie nie było najlepszym pomysłem bo po fermentacji zrobiło się błoto strasznie oporne i ciężkie do filtrowania.
Pedziłem 2 razy na alembiku a rezultat był niestety bardzo marny. Destylat zapodawał bardziej mydlinami niż pomarańczami. Gdzieś na końcu podniebienia dopiero dało się wyczuć nutkę pomarańczy a raczej pomarańczowej goryczki.
Szkoda mi było tego wylewać a na spiryt nie miałem jak przerobic z powodu braku sprzętu. Dokupiłem wię 2kg pomarańczy, pokroiłem w grube plastry i zalałem destylatem. Po 4 dniach przegoniłem wszystko jeszcze raz razem z pomarańczami. Do tego co otrzymałem dodałem bardzo cienko świeżo obranej skórki z 2 pomarańczy i brązowego cukru. Po 2 dniach przefiltrowałem. Wynik rewelacyjny - mocny likier pomarańczowy o głebokim smaku i aromacie. Jest z tym troche zabawy ale polecam.
Zblendowałem pomarańcze i do beczki, do tego bayanusy i cukru do 22blg. Blendowanie nie było najlepszym pomysłem bo po fermentacji zrobiło się błoto strasznie oporne i ciężkie do filtrowania.
Pedziłem 2 razy na alembiku a rezultat był niestety bardzo marny. Destylat zapodawał bardziej mydlinami niż pomarańczami. Gdzieś na końcu podniebienia dopiero dało się wyczuć nutkę pomarańczy a raczej pomarańczowej goryczki.
Szkoda mi było tego wylewać a na spiryt nie miałem jak przerobic z powodu braku sprzętu. Dokupiłem wię 2kg pomarańczy, pokroiłem w grube plastry i zalałem destylatem. Po 4 dniach przegoniłem wszystko jeszcze raz razem z pomarańczami. Do tego co otrzymałem dodałem bardzo cienko świeżo obranej skórki z 2 pomarańczy i brązowego cukru. Po 2 dniach przefiltrowałem. Wynik rewelacyjny - mocny likier pomarańczowy o głebokim smaku i aromacie. Jest z tym troche zabawy ale polecam.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek
Dziś znów otworzyłem butelkę i sprawdziłem zapach, z dnia na dzień "wygląda" to lepiej.
Ale w zimie na pewno zrobię takie dwa nastawy, korci mnie jeszcze zrobić cytryna + rodzynki. Zastanawiam się czy nie zakwasi bardzo nastawu, ma ktoś doświadczenia z cytryna?
Destylowałem nastaw -będę się starał trzymać fasonLootzek pisze:To nastaw czy zacier? i destylowałeś czy rektyfikowałeś - wiem, czepiam się, ale naprawdę są to drobne a istotne różnice
Dziś znów otworzyłem butelkę i sprawdziłem zapach, z dnia na dzień "wygląda" to lepiej.
Ja owoce obrałem za skórek ale zostawiałem biały nalot czy jak to nazwać, moim zdaniem to daje fajny posmak w destylacie. Teraz nie ma co się bawić w takie cuda, teraz śliwy i gruszki mi w głowie.Jakub_Dreptak pisze:Popełniłem nastaw na pomarańczach 2 lata temu.
Zblendowałem pomarańcze i do beczki, do tego bayanusy i cukru do 22blg. Blendowanie nie było najlepszym pomysłem bo po fermentacji zrobiło się błoto strasznie oporne i ciężkie do filtrowania
Ale w zimie na pewno zrobię takie dwa nastawy, korci mnie jeszcze zrobić cytryna + rodzynki. Zastanawiam się czy nie zakwasi bardzo nastawu, ma ktoś doświadczenia z cytryna?
Bimber forever !!!
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: 20 kg pomarańczy i mandarynek
Jak koniecznie chcesz mieć rodzynkowo-cytrynowe to rodzynki fermentuj w nastawie,
a ze skórek cytrynowych (same żółte, bez białego podskórza) zrób sobie nalew, który później dodasz.
Możesz ten nalew dodać przed destylacją nastawu rodzynkowego, lub po.
Tylko nie przesadzaj z ilością nalewu, bo cytryna łatwo dominuje - 1% nalewu w destylacie
to moim zdaniem i tak o połowę za dużo, ale jak lubisz to nikt Ci bronić nie będzie.
Zakwasi.maniek86 pisze: Ale w zimie na pewno zrobię takie dwa nastawy, korci mnie jeszcze zrobić cytryna + rodzynki. Zastanawiam się czy nie zakwasi bardzo nastawu, ma ktoś doświadczenia z cytryna?
Jak koniecznie chcesz mieć rodzynkowo-cytrynowe to rodzynki fermentuj w nastawie,
a ze skórek cytrynowych (same żółte, bez białego podskórza) zrób sobie nalew, który później dodasz.
Możesz ten nalew dodać przed destylacją nastawu rodzynkowego, lub po.
Tylko nie przesadzaj z ilością nalewu, bo cytryna łatwo dominuje - 1% nalewu w destylacie
to moim zdaniem i tak o połowę za dużo, ale jak lubisz to nikt Ci bronić nie będzie.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń