Teraz jest wtorek, 22 maja 2012, 03:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2 kegi pytanie
PostPostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2011, 11:08 
Tematy: 3
Witam, jestem nowy na forum, psocę od 2 lat na zwykłym pot still-u. Zamierzam wykonać kolumnę Bokakob... z tym ,że chcę użyć 2 kegów. I tu jest pytanie. Czy zespawać 2 kegi jeden na drugim czy połączyć je ze sobą za pomocą rur tak jak w projekcie GOLIAT autorstwa ,,33cezary" ? Proszę o odpowiedz, komentarze oraz opinie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Tytuł: Re: 2 kegi pytanie
PostPostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2011, 16:37 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Pytanie może trochę trywialne (spawanie dwóch kegów jeden na drugim) ze względu na wysokość. Nic w zasadzie nie mam do dodania poza tym, że kegi spawane pionowo + uczciwa kolumna dadzą system wysokości około 3m.

J

PostPostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2011, 20:37 
Tematy: 51
Spawanie kegów na sobie ma jeszcze jeden ujemny aspekt: Grzanie. mamy tylko jedno dno do dyspozycji aby pod nim postawić palnik. W przypadku grzałek elektrycznych zawsze można wstawić ich więcej, więc tu nie ma tak wielkiej różnicy. Poza tym kegi osobno z połączeniem można tak zrobić, żeby były modułowe: jak mamy towaru do przepsocenia na 1 keg, to podłaczamy do kolumny tylko jeden i jazda. Jak będzie więcej, to połączyć 2, 3, etc, etc. Powstaje trochę problemów wprawdzie, bo flegma wracająca z kolumny do kotła może się nie rozdzielać po równo i np. wpadać tylko do jednego na skutek drobnych niesymetrii w łaczeniu, skutkiem czego możemy mieć kłopoty ze stabilizacją procesu albo wręcz przepełnieniem jednego z kotłów. Warto też kotły połączyć dołem dodatkowo w takim przypadku, żeby poziom cieczy wszędzie był równy.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 07:13 
Pytanie jak to pytanie, chodzi mnie tylko o to czy będzie wszystko ok ,chodzi mnie właśnie o stabilizacje kolumny. Będą 2 grzałki łącznie 6-8 kv, jedna na dole druga na 1/3 wysokości. Będzie to dobry sprzęt czy sobie odpuścić i mieć 1 keg-a ? (wysokość nie ma znaczenia).

PostPostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 15:11 
Dla mnie pozostaje pytanie gdzie znajdziesz zasilanie 6-8KW (jeśli to tylko pomyłḱa) - bo przecież nie w instalacji domowej; chyba, że masz z 15KW na trzech fazach albo co innego...

Piszesz o
Cytuj:
Będą 2 grzałki łącznie 6-8 kv

myślę, że właśnie coś tu pomieszałeś. 6-8kv to 6000v-8000v (czy masz do czynienia z elektrownią?)

Nasze domowe sprzęty ograniczone są do 2.5 KW (tyle max. może zasilić instalacja domowa - 10A) chyba że mamy wolną instalację kuchenki elektrycznej.

Wyjaśnij co jest dla Ciebie dostępne?

J

PostPostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 22:35 
Tematy: 51
Jeśli wysokośc nie ma znaczenia, to można spawać jeden na drugim. Grzałki sugerowałbym jak najbliżej dna - obie. Rozgrzana ciecz jest lżejsza od nierozgrzanej i konwekcyjnie będzie szła w górę, zimna będzie napływała na grzałki. To jest bardzo wydajny mechanizm mieszania. No i oczywiście: grzałka 6 - 8 kW na jedną fazę, hmmm, masz tyle mocy do dyspozycji? Bo jak włączysz więcej, niż masz mocy, to wywalisz tylko korki. Przy takich mocach w grę wchodzą wyłącznie urządzenia trójfazowe. Albo 3 grzałki po 2 kW podłączone w gwiazdę każda na inną fazę. 2 takie komplety i masz razem 12 kW dojące z 3-ch faz wszystko, co elektrownia przydzieliła (jeśli masz przydział typu 12 kW).

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: środa, 11 maja 2011, 09:38 
Dziękuje za odpowiedz za w sprawie tych keg-ów. Wracając do tych grzałek. Psocenie będzie w garażu-3fazy. Pytałem się elektryka u mnie w zakładzie i powiedział ,że ten bezpiecznik wystrzeli dopiero przy ponad 12kw. Projekt dopiero ruszy za 2 miesiące wiec pomyśle o tym połączeniu w gwiazdę. Pożyjemy zobaczymy.

PostPostNapisane: środa, 11 maja 2011, 10:51 
Jeśli myślisz o np. 6KW-10KW no to pomyśl o średnicy kolumny. Tu już warto zastanowić się ze względu na wydajność sprzętu. Tabelka powinna dać Ci wstępne sugestie

Fi w calach ...........moc w W
1.........................800
1.25.....................1250
1.5.......................1800
1.75.....................2450
2.........................3200
2.25....................4050
2.5......................5000
2.75.....................6050
3.........................7200
3.25.....................8450
3.5......................9800
3.75....................11250
4........................12800

Ciao

PostPostNapisane: czwartek, 12 maja 2011, 09:39 
Kolumna będzie z rury ko fi 80.0, cała kolumna będzie mieć 2.4m wysokości, ale to temat na inny dział.

PostPostNapisane: środa, 14 wrz 2011, 16:11 
Tematy: 1
Witam serdecznie ciekawi mnie ten temat właśnie z dwoma kegami.
Mam takie pytanie zrobił pan ten projekt?
Można link i wymienić się spostrzeżeniami jak to działa jak się sprawuje jeśli nie to jakie wynikły kłopoty związane z budową.
Pozdrawiam drewko

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1