Teraz jest wtorek, 22 maja 2012, 03:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 100 pytań do ....
PostPostNapisane: czwartek, 10 gru 2009, 21:44 
Tematy: 16
A więc do dzieła, moja wiedza teoretyczna jest na poziomie zadowalającym wiec żeby przyspieszyć naukę czas na praktykę.

Chciałbym prosić szanownych forumowiczów o opinie i praktyczne informacje przy budowie mojej aparatury i zawiłościach samego procesu.

Wiem ze niektóre sprawy są dla was banalne ale dla mnie nie wszystko jest jasne a chciałbym uniknąć jakiś głupich błędów.

Na początek
NACZYNIE

Moja aparaturę chciałbym zbudować na szybkowarze 14l oczywiście z KO.
Coś takiego:
http://www.allegro.pl/item848503453_szy ... p_hcm.html

Nada się coś takiego?

1. W jaki sposób wyprowadzić cenne opary na zewnątrz (czy można wykorzystać jeden z zaworów zabezpieczających czy konieczna będzie przeróbka)

2. Kolejna sprawa to czy drugi z zaworów zabezpieczających można wykorzystać jako miejsce na termometr (nie chodzi mi tylko o łatwość instalacji ale o odpowiednie położenie termometru w całej budowie aparatury)

OGRZEWANIE NACZYNIA
http://www.allegro.pl/item830340164_kuc ... wys13.html
Czy taka mała grzałka wystarczy na ogrzanie i utrzymanie całego procesu w odpowiednich warunkach??

...

Tytuł: Re: 100 pytań do ....
PostPostNapisane: czwartek, 10 gru 2009, 22:06 
Tematy: 73
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Na początek patrzenie tu: post717.html#p717

PostPostNapisane: piątek, 11 gru 2009, 09:00 
Tematy: 4
Do przegonów owocowych, aromatycznych używam identycznego szybkowaru tylko że 9 l. Kupiłem go w Kauflandzie za 90 zł. nadaje się znakomicie i jest szczelny.
A teraz kilka porad praktycznych do tego szybkowaru:
1. zaworek z "klmką" nadaje się aby w tym miejscu zrobić wyjście oparów. W tym celu wykręcasz klamkę, w środku jest sprężynka - wyjmujesz ją i w ten sposób uzuskujesz czyste wyjście. Nie próbój odkręcać całości od spodu. Pomimo, że wygląda jak nakrętka pod spodem, całość tego króćca to jeden monolit. W króciec na silikon akwarystyczny (lub jeszcze lepiej na silikon wysokotemperaturowy) wklejasz miedzianą rurkę fi 8 mm.

2. Drugi zaworek z guzikiem może posłużyć jako króciec do termometru. Sugeruję zakup termometru z kapilarą bo się dobrze mieści w otworze po wyjęciu guzika. Uwaga skonstruowane jest tak, że guzik trzeba wyjąć na siłę i to bez powrotnie. Ja uważam, że termometr w tym miejscu nie jest konieczny.

A grzałka elektryczna 1500 W wystarczy w zupełności.

pozdrówka - Ramzes22

PostPostNapisane: piątek, 11 gru 2009, 15:13 
...

Dzięki chłopaki.

Ja bardziej myślałem nad wyprowadzeniem wężyka silikonowego i połączeniem go z deflegmatorem lub dwoma słoikami (odstojniki) i wszystko to do chłodnicy.

Kolejne pytanie co jest lepsze deflegmatorem czy odstojniki i czym zasadniczo to się różni?

I co powiecie o takim patencie??
http://www.allegro.pl/item837023197_bec ... dnica.html

PostPostNapisane: piątek, 11 gru 2009, 15:20 
Tematy: 73
O bitwie między odstojnikami a deflegmatorami opowiada ciekawa sprzeczka deflegmator-vs-odstojnik-t832.html

Natomiast aparaturka z Aledrogo niczego sobie. Może cena lekko przydusza, ale wygląd jej jest zawodowy. :ok:

PostPostNapisane: piątek, 11 gru 2009, 15:25 
Żeby wyprowadzić wężyk musisz zrobić jakiś króciec w pokrywce. Miedź się najlepiej nadaje bo jest łatwa w obróbce.
Deflegmator ma sens pod warunkiem, że opary z niego zejdą do garnka. Czyli instaluj pionowo nad szybkowarem.

Jeżeli masz zamiar robić coś aromatycznego to odstojnik bardzo się przyda.

Zaprezentowany sprzęcik z allego wygląda nardzo ładnie i ma sens, chociaż cena wysoka.

W tym przypadku wyboru musisz juz dokonać sam.

pozdrówka - Ramzes22

PostPostNapisane: piątek, 11 gru 2009, 16:37 
Tematy: 11
Nieporównywalnie bardziej przydatna będzie kuchenka indukcyjna, nie posiada tej bezwładności co kuchenki z płytą żeliwną. Możesz się wtedy pokusić o zastosowanie przynajmniej częściowego sterowania procesem za pomocą regulatora temperatury. http://allegro.pl/item846871785_kuchenk ... a_vat.html http://allegro.pl/item841965351_regulat ... nicze.html

Ostatnio edytowano piątek, 11 gru 2009, 22:12 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Ogonki i spacje. Proszę czytać globalne ogłoszenia.

PostPostNapisane: wtorek, 15 gru 2009, 20:17 
... a wiec cnd.
Czy średnica wężyka chłodnicy ma jakiekolwiek znaczenie??

Czy płatki dębowe można uzyskać samemu, jeśli tak to jak?? (i czemu one służą??)

wisniowy

....

PostPostNapisane: środa, 16 gru 2009, 08:52 
Przepis na płatki dębowe podaję tu: trocinowka-hehehe-kora-debowa-w-akcji-t543.html

Służą one istotnej poprawie walorów zapachowo, smakowo, wizualnych. Szczegóły dot. zastosowania dębu w procesie leżakowania znajdziesz na tym forum jak trochę poszperasz.

Średnica wężyka chłodnicy ma pewne znaczenie. Przede wszystkim uzależniona jest od wydajności instalacji i wpływa bezpośrednio na sprawność chłodnicy. Na początek jednak sugerowałbym Ci się tym za bardzo nie zajmować.

W Twoim przypadku czas skończyć dywagacje teoretyczne. Poskładać zabawki do kupy i puścić maszynę w ruch. Wiedza przyjdzie wraz z praktyką...

pozdrówka - Ramzes22

Ostatnio edytowano poniedziałek, 21 gru 2009, 15:31 przez Juliusz, łącznie edytowano 1 raz
Kosmetyka (wyrywanie brwi, pudrowanie, kreski...).

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 gru 2009, 14:26 
http://www.allegro.pl/item848503453_szy ... p_hcm.html

Obrazek

Jeszcze jedno pytanie, to naczynie nie jest z KO tylko z stali 10\18 mieszanki chromowo niklowej, czy sie bedzie nadawac??

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1