Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
1. W jaki sposób wyprowadzić cenne opary na zewnątrz (czy można wykorzystać jeden z zaworów zabezpieczających czy konieczna będzie przeróbka)
2. Kolejna sprawa to czy drugi z zaworów zabezpieczających można wykorzystać jako miejsce na termometr (nie chodzi mi tylko o łatwość instalacji ale o odpowiednie położenie termometru w całej budowie aparatury)
Do przegonów owocowych, aromatycznych używam identycznego szybkowaru tylko że 9 l. Kupiłem go w Kauflandzie za 90 zł. nadaje się znakomicie i jest szczelny. A teraz kilka porad praktycznych do tego szybkowaru: 1. zaworek z "klmką" nadaje się aby w tym miejscu zrobić wyjście oparów. W tym celu wykręcasz klamkę, w środku jest sprężynka - wyjmujesz ją i w ten sposób uzuskujesz czyste wyjście. Nie próbój odkręcać całości od spodu. Pomimo, że wygląda jak nakrętka pod spodem, całość tego króćca to jeden monolit. W króciec na silikon akwarystyczny (lub jeszcze lepiej na silikon wysokotemperaturowy) wklejasz miedzianą rurkę fi 8 mm.
2. Drugi zaworek z guzikiem może posłużyć jako króciec do termometru. Sugeruję zakup termometru z kapilarą bo się dobrze mieści w otworze po wyjęciu guzika. Uwaga skonstruowane jest tak, że guzik trzeba wyjąć na siłę i to bez powrotnie. Ja uważam, że termometr w tym miejscu nie jest konieczny.
A grzałka elektryczna 1500 W wystarczy w zupełności.
Ja bardziej myślałem nad wyprowadzeniem wężyka silikonowego i połączeniem go z deflegmatorem lub dwoma słoikami (odstojniki) i wszystko to do chłodnicy.
Kolejne pytanie co jest lepsze deflegmatorem czy odstojniki i czym zasadniczo to się różni?
Żeby wyprowadzić wężyk musisz zrobić jakiś króciec w pokrywce. Miedź się najlepiej nadaje bo jest łatwa w obróbce. Deflegmator ma sens pod warunkiem, że opary z niego zejdą do garnka. Czyli instaluj pionowo nad szybkowarem.
Jeżeli masz zamiar robić coś aromatycznego to odstojnik bardzo się przyda.
Zaprezentowany sprzęcik z allego wygląda nardzo ładnie i ma sens, chociaż cena wysoka.
Służą one istotnej poprawie walorów zapachowo, smakowo, wizualnych. Szczegóły dot. zastosowania dębu w procesie leżakowania znajdziesz na tym forum jak trochę poszperasz.
Średnica wężyka chłodnicy ma pewne znaczenie. Przede wszystkim uzależniona jest od wydajności instalacji i wpływa bezpośrednio na sprawność chłodnicy. Na początek jednak sugerowałbym Ci się tym za bardzo nie zajmować.
W Twoim przypadku czas skończyć dywagacje teoretyczne. Poskładać zabawki do kupy i puścić maszynę w ruch. Wiedza przyjdzie wraz z praktyką...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości