10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
@Zygmunt.
Nie trzeba było tak od razu. I nie byłoby by tej całej przepychanki i wybuchów frustracji. Po prostu nie byłoby hejtowania.
Nie wiem czy miałeś okazję poczytać to co jest napisane w mojej stopce?
Wracając do meritum. W dalszym ciągu nurtuje mnie pytanie o stałość temperatury. Na czym polega ta stałość temperatury? Jak ją rozumieć? W czym ona nam pomaga, a w czym przeszkadza?
Czy moje 25cm to jeszcze jest 10 półka czy już poniżej? Jak wspomniałem pracowałem z termometrem na 15cm 20cm i 25cm. I wszędzie była stała temperatura. Wyżej nie będę wspominał bo umieszczanie tam termometrów nic nowego nie wnosiło.
Jedyną różnicę na niekorzyść umieszczenia na 15cm było to, że proces musiałem prowadzić z mniejszą prędkością. Tak patrząc po prędkości o ok. 1/5. I robić częściej korekcje. Ale dało się rektyfikować. Dla kogoś kto destyluje od czasu do czasu i ma krótką kolumnę - moim zdaniem - to alternatywa nie do odrzucenia aby otrzymać bardzo dobry produkt.
Znam kolegę co prowadzi proces z termometrem (w/g niego) na 7-8 półce. Bo w dalszym ciągu nie wiem jak wyznaczyć domowym sposobem ten punkt. I nie traci na wydajności i jakości.
Zadaję wiele pytań, bo mam wiele wątpliwości wynikających z braku wiedzy, której poza forum nie byłem w stanie nabyć. Powinno mnie to zwisać, bo ja nie mam żadnych problemów z umiejscowieniem termometru, ale jednak je zadaję bo jestem ciekawy. Przy wysokości mojej kolumny termometry mogę umieszczać gdzie mi się podoba i nic to nie zmieni, jeśli chodzi o osiągi i jakość. Najwyżej miałem na 40cm.
Jednak lubię wiedzieć i opisuję moje wątpliwości. Bo im więcej wiem tym mi łatwiej prowadzić proces. Być może ich wyjaśnienie i rozwiązanie pomaże innym osobom, które mają podobne problemy a mają obawy aby o nich pisać na forum. Czy to z obawy przed ośmieszeniem, czy też z obawy przed reakcjami starych wyjadaczy.
W końcu po to jest forum? Czy to ja źle pojmuje to słowo?
@boxer1981228
Odbierasz serce tak długo aż zabraknie Ci cierpliwości w utrzymaniu stałej temperatury. Skok temperatury jest tylko oznaką, że trzeba reagować. Nie jest oznaką aby kończyć odbiór serca. Koniec serca wyznaczasz Ty. i ma na to wpływ wiele czynników. Brak czasu czy brak cierpliwości. A szybkość reakcji jest wprost proporcjonalna do odległości termometru od punktu odbioru. Jeśli masz krótką kolumnę i tym samym odległość termometru od OO jest mała to reagujesz natychmiast. Dlatego uczula się budujących nowe kolumny o konstruowanie jak najdłuższych kolumn. Bo długość kolumny to jakość, a średnica to wydajność.
Nie trzeba było tak od razu. I nie byłoby by tej całej przepychanki i wybuchów frustracji. Po prostu nie byłoby hejtowania.
Nie wiem czy miałeś okazję poczytać to co jest napisane w mojej stopce?
Wracając do meritum. W dalszym ciągu nurtuje mnie pytanie o stałość temperatury. Na czym polega ta stałość temperatury? Jak ją rozumieć? W czym ona nam pomaga, a w czym przeszkadza?
Czy moje 25cm to jeszcze jest 10 półka czy już poniżej? Jak wspomniałem pracowałem z termometrem na 15cm 20cm i 25cm. I wszędzie była stała temperatura. Wyżej nie będę wspominał bo umieszczanie tam termometrów nic nowego nie wnosiło.
Jedyną różnicę na niekorzyść umieszczenia na 15cm było to, że proces musiałem prowadzić z mniejszą prędkością. Tak patrząc po prędkości o ok. 1/5. I robić częściej korekcje. Ale dało się rektyfikować. Dla kogoś kto destyluje od czasu do czasu i ma krótką kolumnę - moim zdaniem - to alternatywa nie do odrzucenia aby otrzymać bardzo dobry produkt.
Znam kolegę co prowadzi proces z termometrem (w/g niego) na 7-8 półce. Bo w dalszym ciągu nie wiem jak wyznaczyć domowym sposobem ten punkt. I nie traci na wydajności i jakości.
Zadaję wiele pytań, bo mam wiele wątpliwości wynikających z braku wiedzy, której poza forum nie byłem w stanie nabyć. Powinno mnie to zwisać, bo ja nie mam żadnych problemów z umiejscowieniem termometru, ale jednak je zadaję bo jestem ciekawy. Przy wysokości mojej kolumny termometry mogę umieszczać gdzie mi się podoba i nic to nie zmieni, jeśli chodzi o osiągi i jakość. Najwyżej miałem na 40cm.
Jednak lubię wiedzieć i opisuję moje wątpliwości. Bo im więcej wiem tym mi łatwiej prowadzić proces. Być może ich wyjaśnienie i rozwiązanie pomaże innym osobom, które mają podobne problemy a mają obawy aby o nich pisać na forum. Czy to z obawy przed ośmieszeniem, czy też z obawy przed reakcjami starych wyjadaczy.
W końcu po to jest forum? Czy to ja źle pojmuje to słowo?
@boxer1981228
Odbierasz serce tak długo aż zabraknie Ci cierpliwości w utrzymaniu stałej temperatury. Skok temperatury jest tylko oznaką, że trzeba reagować. Nie jest oznaką aby kończyć odbiór serca. Koniec serca wyznaczasz Ty. i ma na to wpływ wiele czynników. Brak czasu czy brak cierpliwości. A szybkość reakcji jest wprost proporcjonalna do odległości termometru od punktu odbioru. Jeśli masz krótką kolumnę i tym samym odległość termometru od OO jest mała to reagujesz natychmiast. Dlatego uczula się budujących nowe kolumny o konstruowanie jak najdłuższych kolumn. Bo długość kolumny to jakość, a średnica to wydajność.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Sprawa dziesiątej półki była już wałkowana wielokrotnie, mamy opisane na forum eksperymenty, które pokazują jak to obliczyć, są odnośniki do literatury fachowej, a doświadczenia kol. Akasa wyraźnie pokazują, że praca w nadrefluksie potrafi nam tę magiczną granicę przesunąć.
Nie byłoby sprawy, gdyby takie pytania zadawał człowiek na początku swojej drogi, jeśli jednak stawia je osoba stawiająca się tutaj w roli mentora, pisząca ogromne elaboraty, a wszelakie próby negowania podawanych przez siebie wiadomości traktująca jako bezpardonowe, osobiste ataki.. ręce opadają!
Wypadałoby zamknąć dziub i zachować odrobinę pokory, zamiast wdawać się w głupie i nic nie wnoszące dyskusje z osobami, które rozumieją proces rektyfikacji, a ich wiedza nie ogranicza się jedynie do lektury forum, dosyć zresztą pobieżnej.
Nie wtrącałem swoich trzech groszy, bo wydawało się, że sprawa została wreszcie wyjaśniona, jednak poziom hipokryzji powalił mnie ..po raz kolejny.lesgo58 pisze:@Zygmunt.
Nie trzeba było tak od razu. I nie byłoby by tej całej przepychanki i wybuchów frustracji. Po prostu nie byłoby hejtowania.
Nie wiem czy miałeś okazję poczytać to co jest napisane w mojej stopce?
Sprawa dziesiątej półki była już wałkowana wielokrotnie, mamy opisane na forum eksperymenty, które pokazują jak to obliczyć, są odnośniki do literatury fachowej, a doświadczenia kol. Akasa wyraźnie pokazują, że praca w nadrefluksie potrafi nam tę magiczną granicę przesunąć.
Nie byłoby sprawy, gdyby takie pytania zadawał człowiek na początku swojej drogi, jeśli jednak stawia je osoba stawiająca się tutaj w roli mentora, pisząca ogromne elaboraty, a wszelakie próby negowania podawanych przez siebie wiadomości traktująca jako bezpardonowe, osobiste ataki.. ręce opadają!
Wypadałoby zamknąć dziub i zachować odrobinę pokory, zamiast wdawać się w głupie i nic nie wnoszące dyskusje z osobami, które rozumieją proces rektyfikacji, a ich wiedza nie ogranicza się jedynie do lektury forum, dosyć zresztą pobieżnej.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Różnica między nami jest taka...że ja mam ciągle wątpliwości. Stąd moje pytania.
Jeśli nie umiesz na nie odpowiedzieć - bo nie wiesz , albo Ci się nie chce bo już wszystko wiesz i cała reszta jest dla ciebie po prostu nudna to przynajmniej nie hejtuj.
A tak poza tym kto Cię upoważnij do oceny mojej osoby? Co Ty o mnie wiesz? Tyle co ja o Tobie. czyli nic.
I nigdy bym się nie ośmielił publicznie pisać w taki sposób o Tobie, jak Ty to robisz o mnie. Najpierw sam spójrz w lustro. A nie się zachowujesz jakbyś miał misję do spełnienia.
P.S. I tak przy wydatnej pomocy moderatorów trochę sobie po Off-topic'owaliśmy...
Jeśli nie umiesz na nie odpowiedzieć - bo nie wiesz , albo Ci się nie chce bo już wszystko wiesz i cała reszta jest dla ciebie po prostu nudna to przynajmniej nie hejtuj.
A tak poza tym kto Cię upoważnij do oceny mojej osoby? Co Ty o mnie wiesz? Tyle co ja o Tobie. czyli nic.
I nigdy bym się nie ośmielił publicznie pisać w taki sposób o Tobie, jak Ty to robisz o mnie. Najpierw sam spójrz w lustro. A nie się zachowujesz jakbyś miał misję do spełnienia.
P.S. I tak przy wydatnej pomocy moderatorów trochę sobie po Off-topic'owaliśmy...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 34
- Rejestracja: sobota, 8 lis 2014, 23:43
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Kolego Emiel, obserwując setki Twoich postów - zauważyłem że strasznie krytykujesz osoby o odmiennej opinii od Twojej. Nie mam na celu w żaden sposób Cię urazić, jest to taka moja opinia wynikająca z obserwacji. Zauważyłem że wdajesz się w dyskusje praktycznie nic nie wnosząc do tematu. Sam w zasadzie miałem się tu nie wypowiadać, ale strasznie koli w oczy Twój sposób wypowiedzi na czyjś temat. Nie zauważyłem żeby lesgo kiedykolwiek nazwał siebie mentorem, choć w oczach wielu takim dla nich jest - a to z takiej przyczyny że nie krytykuje wszystkiego dookoła, a empirycznie podchodzi do tematu. Właśnie taki cel mają wszelkiej maści fora dyskusyjne, aby wyrażać własne opinie, doświadczenia. Nikt nie jest alfą i omegą, każdy może się mylić. To że ktoś publikuje artykuły, którymi inni się kierują i uważają je za pomocne nie oznacza, że jest profesjonalistą w danej dziedzinie; w naszym hobby 90% osób tu przebywających to amatorzy. Amatorzy ale z pasją i dociekliwością. Myślę że mój post powinien dać do zrozumienia że to hobby tworzy każdy z nas i każdy z nas może wnieść coś ważnego do tego tematu. Wybaczcie za off-top, jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam - nie mam tego na celu. Ahaa i jeszcze na koniec w/w cytat ze stopki lesgo, który jest w zasadzie meritum mojej wypowiedzi.
"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych.
Nie zachowujmy się chamsko i wulgarnie, to naprawdę wygląda żałośnie.
Niewiedza innych nie jest powodem do szyderstw dotyczy to użytkowników jak i moderatorów."
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Ja budowałem apararaturę i wówczas bardzo pomógł mi Lesgo58 za co jestem mu bardzo wdzięczny. Termometr mam na wysokości ok 40 cm i okowita również wychodzi superowa. Na początku nie ukrywam miałem problemy z prowadzeniem procesu ale i tu zawsze mogłem liczyć na Lesgo58
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Pierwotnie 25 cm miało być Cu. Ale nie ma Są zmywaki
A w 2 sekcji port termometru jest na 20 cm
Czyli termometr na 45 cm. A wódeczka superancka i to mi wystarczy.
To tak ja u mnie.olo 69 pisze:U mnie mam termometr umieszczony 50 cm nad kegiem i na nim opieram obserwację procesu.
Nie interesuje mnie czy to 10 czy 20 półka. Ważne, że wódeczka wychodzi dobra
Pierwotnie 25 cm miało być Cu. Ale nie ma Są zmywaki
A w 2 sekcji port termometru jest na 20 cm
Czyli termometr na 45 cm. A wódeczka superancka i to mi wystarczy.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Temperaturę aktualnie mam stabilną na 50 cm od kega, przy wypełnieniu zmywakowym. Kupuję SP od Plipka, mam już bufor - 26 cm wypełnienia, przerabiam kolumnę umieszczając port 20 cm nad buforem. Dodając podparcie, to niewiele poniżej 10 półki dla tych SP. Uwzględniając wypełnienie bufora to już dużo wyżej. Przyznam , że trochę boje się zejść niżej , bo np. może zechcę wypełnić bufor miedzią, a to może będę działać bez bufora w niskich pomieszczeniach, takie różne dylematy. Nie mam dostępu do spawarki, żeby ciągle przerabiać sprzęt. Nic sam nie wymyśliłem, bazuję na gotowych rozwiązaniach doświadczonych kolegów. Ale czytam dużo i pamiętam jakie były początki ewolucji : ZP , głowica Abratek, termometr w głowicy, termometr na 10 półce , OVM, OLM, bufor. Szczególnie 10 półka ostro się przecierała na białym forum , trwały istne batalie. Wydawało się że nic już nowego nie można wymyślić, a jednak.
P.S. Produkt też wychodzi super bo nad termometrem mam jeszcze spory zapas wypełnienia . Ciągle się uczę kolumny , a jak czegoś zapomnę to wędruję do pierwszego miejsca Toplisty: Kolumna a rektyfikacja . Kompendium wiedzy w pigułce. Bez tego ciągle byłbym w ciemnym lesie.
P.S. Produkt też wychodzi super bo nad termometrem mam jeszcze spory zapas wypełnienia . Ciągle się uczę kolumny , a jak czegoś zapomnę to wędruję do pierwszego miejsca Toplisty: Kolumna a rektyfikacja . Kompendium wiedzy w pigułce. Bez tego ciągle byłbym w ciemnym lesie.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 34
- Rejestracja: sobota, 8 lis 2014, 23:43
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
U mnie w zależności co kolumna - to inaczej. W kolumnie z wypełnieniem 20 cm miedzi i reszta zmywaki, port termometru umieściłem na 50 cm od KEGa. W armacie przy buforze zasypanym 20 cm miedzi, reszta nad buforem sprężynki od plipka, port termometru umieściłem 15 cm nad buforem, czyli 35 cm od KEGa. Przy kolumnie z 10 cm miedzi i reszta zmywaki, termometr mam na 40 cm. I przy tej najmniejszej kolumnie przy zasypie samymi sprężynkami, port dałem na 30 cm od KEGa i o dziwo temperatura na 0,01 stabilna, no może delikatne wahania pomiędzy 0,035 a 0,065 ale to tylko pomiędzy tymi dwoma temperaturami. Dodam że armaty z buforem jeszcze nie obsługiwałem ponieważ jest w trakcie budowy ( za tydzień pokażę parę fotek ).
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
eldier, masz racje tak zrobię, dam dwa jeden maksymalnie nisko tak 5 cm nad buforem, drugi na 20 cm nad buforem. Czasami traktuję swoja kolumnę jak jakąś 'piękną panią" czyszcze, ubieram w ubranka z Armaflexu, a tu dodatkowo jeszcze jedna dziurka- chyba jej nie zaszkodzi.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Mam wrażenie, że nie zrozumieliśmy się z kilkoma Panami. Ten temat nie jest plebiscytem poparcia dla kogokolwiek, mamy tutaj jednak nagromadzenie bzdur i pytań, na które odpowiedzi znamy od dawna.
Nie zawsze piszę grzecznie, myślę jednak że nie jest tak źle, jak to osądza jeden z uczestników.
@Wladca, wierzę że masz wystarczające doświadczenie i umiejętności, żeby umieć odsiać ziarno od plew
Moja propozycja; temat przeniosę w niedzielę do kosza, do tej pory kto chce, niech wylewa swoje żale. Będę prosił autora tematu o założenie wątku od nowa, a każdego, kto ma coś sensownego do napisania proszę o podzielenie się w nim informacjami.
Sam obiecuję opisać dokładniej powody, dla których uważam pewne rzeczy z obecnego tematu za bzdury i powielanie pytań. Mam na myśli opis merytoryczny, bez niepotrzebnych emocji.
Ps. Oczywiście w nowym temacie znajdzie się odnośnik do obecnego, w każdej chwili będzie tu można wrócić, jeśli ktoś poczuje taką potrzebę.
Nie zawsze piszę grzecznie, myślę jednak że nie jest tak źle, jak to osądza jeden z uczestników.
@Wladca, wierzę że masz wystarczające doświadczenie i umiejętności, żeby umieć odsiać ziarno od plew
Moja propozycja; temat przeniosę w niedzielę do kosza, do tej pory kto chce, niech wylewa swoje żale. Będę prosił autora tematu o założenie wątku od nowa, a każdego, kto ma coś sensownego do napisania proszę o podzielenie się w nim informacjami.
Sam obiecuję opisać dokładniej powody, dla których uważam pewne rzeczy z obecnego tematu za bzdury i powielanie pytań. Mam na myśli opis merytoryczny, bez niepotrzebnych emocji.
Ps. Oczywiście w nowym temacie znajdzie się odnośnik do obecnego, w każdej chwili będzie tu można wrócić, jeśli ktoś poczuje taką potrzebę.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Ok. Nie usuwałem, wysłałem Ci pv i czekałem na Twoją odpowiedź jako autora tematu. Nie chciałem go zamykać bez Twojej zgody.
Łikend jednak minął, a w tygodniu nie znajdę czasu, żeby to poukładać Zrobię to kiedy znajdę dłuższą wolną chwilę.
Łikend jednak minął, a w tygodniu nie znajdę czasu, żeby to poukładać Zrobię to kiedy znajdę dłuższą wolną chwilę.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Trochę byłem zajęty w weekend.
A skoro temat i tak poleci do kosza, to powiem kilka słów.
Jestem człowiekiem i popełniam błędy. Jestem otwarty na krytykę i wiem, że jakieś błędy popełniłem. Jednak niektórych czasami ponosi i konstruktywną krytykę zamieniają w szyderstwo. Są lepsze sposoby na wyładowanie swoich frustracji.
A skoro temat i tak poleci do kosza, to powiem kilka słów.
Jestem człowiekiem i popełniam błędy. Jestem otwarty na krytykę i wiem, że jakieś błędy popełniłem. Jednak niektórych czasami ponosi i konstruktywną krytykę zamieniają w szyderstwo. Są lepsze sposoby na wyładowanie swoich frustracji.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 194
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Mam pytanie do Kolegów, będę wdzięczny za odpowiedź . Konfiguracja będzie taka : bufor (pewnie ok. 14 cm sprężynek), miedź (20cm sprężynek) i kolumna gdzie port termometru 15 cm od dołu, też sprężynki. Na której półce wspomniany termometr będzie pracował ?
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Na jakiej będzie ciężko powiedzieć - ważniejsze pytanie czy nie będzie za nisko(żeby temperatura była stabilna przy prawidłowo wyznaczonej prędkości odbioru) albo za wysoko - ale tutaj potrzebowalibyśmy informacji ile jeszcze będzie wypełnienia nad nim.
Według mnie za nisko raczej nie będzie.
Według mnie za nisko raczej nie będzie.
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
W przypadku stalowej rury, u siebie stosuje wyłącznie ok.6-7 cm zasypu "homemade" sprężynek miedzianych u samej góry we wzierniku i przy starannych nastawach -uważam że też wystarcza. Ale termometr mam na 10-tej półce kolumny ( 25 cm od dołu kolumny, powyżej 125 cm sprężynek), mimo że posiadam bufor wypełniony 20 cm sprężynek, czyli łącznie z buforem jakby na 18 półce. Najniższa obserwowana temp. w tym punkcie po stabilizacji to 78,1 st.C
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 194
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Pewnym pomysłem też jest odejście od kega w stronę spawanego zbiornika. Ale mnie nie udało się znaleźć producenta. Bo te łatwo dostępne mają płaski "dach" i nie wierzę w stabilność takiej budowli. Może Koledzy mają namiary na taki zbiorniczek 50-60l, zwieńczony dennicą lub stożkiem ? Pewnie będzie niższy niż keg z nóżkami, czyli 60 cm.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 2384
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Wariant minimum to bufor podwieszony w kotle. To naprawdę działa równie dobrze jak bufor "klasyczny" a oszczędzasz ze 20cm minimum i sporo kasy.
Wariant maksimum to kocioł z dwóch misek z buforem w środku i lekka rura n.p. szklana lub rura spustowa z nierdzewki lub miedzi. Jak wybierzesz miedź (86zl/mb średnica 60mm) to odpadnie Ci katalizator. Co prawda nie wiem czy taka miedź nadaje się do naszych potrzeb ale myślę, że łatwo to sprawdzić. Głowica typu "młot Thora" lub "miska" z poziomą spiralą. Całość oczywiście podwieszona do jakiegoś stojaka lub jeżeli masz stałą miejscówkę do haka w suficie.
Mój zestaw to kocioł 66l (h=40cm z kółkami) z wymiennymi buforami (3, 5, 10l), rura szklana 58mm i szklany młot Thora z pojemnością regulowaną w trakcie procesu (h=8cm do wypełnienia) lub miska (h=6cm do wypełnienia). Całość ma wysokość 2,5m. Na zmywakach (kłaczki) z OLM otrzymuję 96,6% z całego serca więc na sprężynkach możesz mieć niższy zestaw beż szkody dla jakości.
To może całkowicie odejdź od "pancernych" konstrukcji.k.kolumb pisze:Pewnym pomysłem też jest odejście od kega w stronę spawanego zbiornika. Ale mnie nie udało się znaleźć producenta. Bo te łatwo dostępne mają płaski "dach" i nie wierzę w stabilność takiej budowli.
Wariant minimum to bufor podwieszony w kotle. To naprawdę działa równie dobrze jak bufor "klasyczny" a oszczędzasz ze 20cm minimum i sporo kasy.
Wariant maksimum to kocioł z dwóch misek z buforem w środku i lekka rura n.p. szklana lub rura spustowa z nierdzewki lub miedzi. Jak wybierzesz miedź (86zl/mb średnica 60mm) to odpadnie Ci katalizator. Co prawda nie wiem czy taka miedź nadaje się do naszych potrzeb ale myślę, że łatwo to sprawdzić. Głowica typu "młot Thora" lub "miska" z poziomą spiralą. Całość oczywiście podwieszona do jakiegoś stojaka lub jeżeli masz stałą miejscówkę do haka w suficie.
Mój zestaw to kocioł 66l (h=40cm z kółkami) z wymiennymi buforami (3, 5, 10l), rura szklana 58mm i szklany młot Thora z pojemnością regulowaną w trakcie procesu (h=8cm do wypełnienia) lub miska (h=6cm do wypełnienia). Całość ma wysokość 2,5m. Na zmywakach (kłaczki) z OLM otrzymuję 96,6% z całego serca więc na sprężynkach możesz mieć niższy zestaw beż szkody dla jakości.
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
@k.kolumb problemem zbiorników innych niż typowy keg jest cena.
Kega kupimy za 140 zł a zbiornik 60 litrów ze stożkami wyjdzie około 450 zł sam materiał nie licząc robocizny.
Lepiej już kupić kega 100 litrów.
Kega kupimy za 140 zł a zbiornik 60 litrów ze stożkami wyjdzie około 450 zł sam materiał nie licząc robocizny.
Lepiej już kupić kega 100 litrów.
Kolumny rektyfikacyjne: https://allegro.pl/uzytkownik/pulse86?bmatch=baseline-cl-eyesa2-dict43-uni-1-1-0205
-
- Posty: 194
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
U mnie keg 100l=wyburzanie . Widziałem u kumpla taką konstrukcję, ale psocenie było przewidziane na etapie projektu architektonicznego. No i lufa prawie do nieba. Ciekawe że nawet cytrynówka odbijała się tam "day after" . Niektóre panie mówią że nie wielkość się liczy i to jest prawda.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Tak naprawdę każdy patrzy ile guru powie, tyle dam te 10 półek, a w rzeczywistości nie umie tym operować 90 % użytkowników.
Wiem to po tym ile mam pytań na temat prowadzenia procesu.
Nikogo nie obchodzi w zasadzie gdzie jest punkt "G: tylko jakie z niego popłynął korzyści.
Dobra jakość urobku = pochwała dla konstruktora
Wiem to po tym ile mam pytań na temat prowadzenia procesu.
Nikogo nie obchodzi w zasadzie gdzie jest punkt "G: tylko jakie z niego popłynął korzyści.
Dobra jakość urobku = pochwała dla konstruktora
Kolumny rektyfikacyjne: https://allegro.pl/uzytkownik/pulse86?bmatch=baseline-cl-eyesa2-dict43-uni-1-1-0205
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Sądzę że jednak się mylisz, proporcje są odwrotne, 90% umie korzystać z 10 półki, a w zasadzie z termometru umieszczonego na tej wysokości, a pozostałe 10% to ta mniej doświadczona część użytkowników która też w przyszłości doceni termometr umieszczony na wysokości owej 10 półki.
Na początku mojej przygody sam nie mogłem za bardzo pojąć o co w całym tym procesie chodzi, jednak dużo czasu spędziłem na lekturze doświadczonych kolegów i bardzo pomógł mi Lesgo58 za co jestem mu bardzo wdzięczny
Na początku mojej przygody sam nie mogłem za bardzo pojąć o co w całym tym procesie chodzi, jednak dużo czasu spędziłem na lekturze doświadczonych kolegów i bardzo pomógł mi Lesgo58 za co jestem mu bardzo wdzięczny
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 sie 2015, 18:14 przez wojs40, łącznie zmieniany 1 raz.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Ci ludzie to nie są żadni Guru tylko "pionierzy" co wyruszyli za ocean i podbili już dziki zachód, a reszta jeszcze się zastanawia czy warto wypłynąć? albo nie potrafi dopłynąć mając mapę i kompas w ręku. Jeżeli chodzi o mnie to nie miałem żadnych wątpliwości po kilkunastu postach, tylko pokornie czytałem i czytałem wierząc w to co piszą, a w domowym zaciszu praktykowałem i dziś wiem że to działa.
Wrzucę swoje 5 groszy. Nie tyle nie umie co nie chce z lenistwa. Wszystko jest wyjaśnione i napisane na ten temat. Sprawa jest prosta i oczywista. Owszem czasami trzeba poświęcić trochę czasu i fatygi i przerobić kupiony na Allegro sprzęt, jakby było ciężko - wywiercić otworek nawet niech będzie te 40 cm od dołu kolumny i zamocować tam termometr.Jak sam nie umie to trzeba kogoś poprosić. Bo to fatyga poczytać na temat refluksu, po co on jest i co nam daje.ministill pisze:Tak naprawdę każdy patrzy ile guru powie, tyle dam te 10 półek, a w rzeczywistości nie umie tym operować 90 % użytkowników.
Ci ludzie to nie są żadni Guru tylko "pionierzy" co wyruszyli za ocean i podbili już dziki zachód, a reszta jeszcze się zastanawia czy warto wypłynąć? albo nie potrafi dopłynąć mając mapę i kompas w ręku. Jeżeli chodzi o mnie to nie miałem żadnych wątpliwości po kilkunastu postach, tylko pokornie czytałem i czytałem wierząc w to co piszą, a w domowym zaciszu praktykowałem i dziś wiem że to działa.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Fakt - krytykować i wytykać błędy jest o wiele łatwiej...
Po pierwsze obrażasz te 90% użytkowników o których wspomniałeś, a po drugie nic nie stoi na przeszkodzie abyś też coś sensownego napisał na temat operowania termometrami, a w szczególności tego w dole kolumny. Tak aby douczyło się te 90% użytkowników.ministill pisze:Tak naprawdę każdy patrzy ile guru powie, tyle dam te 10 półek, a w rzeczywistości nie umie tym operować 90 % użytkowników.
Fakt - krytykować i wytykać błędy jest o wiele łatwiej...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Nie mam celu krytykować kogokolwiek. Tylko o ułatwienie szukania potrzebnej i konkretnej informacji na ten temat.
Gdzie te 10 półek się znajduję, kiedy jest bufor, a kiedy go nie ma ? Druga sprawa to wypełnienie kolumny, których dziś na rynku jest kilka rodzajów, a każde ma inną wysokość półki.
Gdzie te 10 półek się znajduję, kiedy jest bufor, a kiedy go nie ma ? Druga sprawa to wypełnienie kolumny, których dziś na rynku jest kilka rodzajów, a każde ma inną wysokość półki.
Kolumny rektyfikacyjne: https://allegro.pl/uzytkownik/pulse86?bmatch=baseline-cl-eyesa2-dict43-uni-1-1-0205
-
- Posty: 416
- Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 18:47
- Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
- Ulubiony Alkohol: Czysty.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: 10 półka, czyli strach ma wielkie oczy.
Ostatnio wykonany zbiornik 110L średnica 620mm całkowita wysokość z nóżkami i złączem SMS 50cm.
Wykonuję zbiorniki z blachy walcowanej i dennic stożkowych.k.kolumb pisze:Pewnym pomysłem też jest odejście od kega w stronę spawanego zbiornika. Ale mnie nie udało się znaleźć producenta. Bo te łatwo dostępne mają płaski "dach" i nie wierzę w stabilność takiej budowli. Może Koledzy mają namiary na taki zbiorniczek 50-60l, zwieńczony dennicą lub stożkiem ? Pewnie będzie niższy niż keg z nóżkami, czyli 60 cm.
Ostatnio wykonany zbiornik 110L średnica 620mm całkowita wysokość z nóżkami i złączem SMS 50cm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw