10 letni zacier !!!!

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy

Post autor: lesgo58 »

oldmati pisze:Zależy mi jak najbardziej na smaku winiaka.
Trudno doradzić, bo jak widzisz - ilu doradców - tyle porad. Każdy ma swoje zapatrywanie na sprawę.
No to żeby nie było Ci za łatwo - dodam coś od siebie. Powtórzę za moim poprzednim postem. Nic nie dodawaj tylko destyluj tak jak jest. Wino po rozgrzaniu stanie się rzadkie i nie będzie problemu z destylacją. Jeśli obawiasz się o przypalenie to grzej maksymalnie małą mocą. Podejrzewam że tej gęstwy o której piszesz nie ma dużo i nie powinno być problemu. Tym sposobem uratujesz maksymalną ilość aromatów i posmaków.
Jakakolwiek ingerencja - czy to dolanie wody, czy dodanie cukru - tylko popsuje nastaw. Restartować też nie ma sensu. Wino w takim stanie jak jest - jest najlepsze. Nic więcej z niego nie uzyskasz.
Jak dobrze pójdzie Ci destylacja to powinieneś uzyskać z 1,0- 1,3 litra 50% winiaku. Nie licząc przed. i pogonów.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
oldmati
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 14 wrz 2013, 00:51
Re: 10 letni zacier !!!!

Post autor: oldmati »

Powiem szczerze najchętniej dodał bym wody i zgotował bez kombinacji.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: 10 letni zacier !!!!

Post autor: lesgo58 »

Wybór należy do Ciebie. Twój cyrk - Twoje małpy... :-)
Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz... :-)
P.S. Jaki poeta wylazł ze mnie...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: 10 letni zacier !!!!

Post autor: Emiel Regis »

@oldmati
Żebyś nie miał zbyt łatwo podeślę Ci jeszcze inne rozwiązanie :D
Dziesięcioletnie wino/nastaw (zacierem nazywamy tylko produkt poddawany zacieraniu) może okazać się jeszcze niezłym materiałem do bezpośredniego spożycia, polecam Ci więc próbę reaktywacji. Jeśli się nie powiedzie zawsze możesz wrócić do pierwszego pomysłu.
Do pierwszych destylacji proponuję Ci zakupić mało wymagające drożdże turbo i poćwiczyć trochę na cukrówkach.
W celu reanimacji wina;

rozbij tę galaretę, dodaj 200g bentonitu (rozpuść go wpierw w ok. 1l wina i dopiero taki wlej), zamieszaj porządnie i zostaw w chłodnym na kilka dni.
Powinno pomóc, jeśli nie wyjdzie to zlej znad osadu i do gara.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: 10 letni zacier !!!!

Post autor: Pretender »

Powtórzę się, spróbuj dodać pekto. Koszt nie jest duży, a może pomoże.

Autor tematu
oldmati
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 14 wrz 2013, 00:51
Re: 10 letni zacier !!!!

Post autor: oldmati »

Tzn. mogę to gotować ale trochę rozcieńczyć i przecedzić, tak???

Posty scalone.

Już sam nie wiem ..... czy robić restart ...... czy rozcieńczyć przecedzić i gotować?????

nigra
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 21 sty 2013, 14:51
Krótko o sobie: Jestem CZŁOWIEKIEM
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: 10 letni zacier !!!!

Post autor: nigra »

Dużo tego nie masz, więc wiele nie ryzykujesz. Podgrzej małą porcję w garnku i zobaczysz czy będzie rzadkie, jak nie to dolej wody. Dawaj na rurki a jak bedzie dużo nieprzerobionego cukru to dunder wykorzystasz do następnego nastawu. Nie baw sie w restart bo nie jest to takie proste jak nie wiesz ile wino ma % i ile w nim cukru. No i smak który się układał przez lata pójdzie się ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”